Інститут на своєму сайті повідомив, що радіоактивна хмара над Європою, яку зафіксували кілька європейських моніторингових служб, вказує на аварію на ядерному об'єкті в Росії чи Казахстані.

Учені вважають, що аварія сталася в останній тиждень вересня – на початку жовтня. Радіоактивний ізотоп рутеній-106 виявили в атмосфері Європи кілька європейських структур, що займаються моніторингом радіаційного забруднення; мова йшла про рівні в кілька мілібеккерелів (мБк) на кубічний метр, повідомляє Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції.

За оцінками інституту, витік був серйозним, і якби аварія такого масштабу сталася у Франції, знадобилася б евакуація людей або укриття в захисних спорудах в радіусі кількох кілометрів від місця інциденту.

Французький інститут зазначає, що задіяв всі наявні в його розпорядженні засоби радіологічного моніторингу. Проведені виміри показали, що сліди рутенію виявлялися на кількох моніторингових станціях в період з 27 вересня по 13 жовтня. Після цього радіоактивна речовина в атмосфері не з'являлася.

Дані інших європейських станцій моніторингу підтвердили наявність рутенію-106 в атмосфері більшості європейських країн на початку жовтня. Відомості показують, що від 6 жовтня, вміст ізотопу знижувалася, зараз рутеній в атмосфері Європи не виявляється. Концентрація речовини у повітрі у Франції не була загрозливою для здоров'я людини і навколишнього середовища, відзначають вчені.

Ймовірною зоною витоку рутенія французькі вчені визначили територію між Волгою і Уралом, на південь від Уральських гір, додавши, що вказати точне місце викиду неможливо.

Агентство Reuters посилається на директора IRSN Жан-Марка Пере, який говорить, що місцем витоку можуть бути Росія і Казахстан.

Казахстан спростував причетність до радіації в Європі, передає «Радіо Свобода». 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ