ДП «НАЕК «Енергоатом» 22 січня за результатами тендеру повідомило про намір замовити фірмі «Wartsila France SAS» (Франція) запасних частин для Южно-Української АЕС на 2,11 млн євро, або 80,15 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

Французька «Wartsila France SAS» із фінської корпорації «Wärtsilä» виграла аукціон, запропонувавши майже втричі нижчу ціну, ніж обидва конкуренти. Вони виставили пропозиції на рівні очікуваної вартості торгів 239,11 млн грн, що була встановлена самим «Енергоатомом».

Як пише «Інтерфакс» із посиланням на прес-службу «Енергоатома», договір нібито підписали 1 лютого. Однак він досі не опублікований у системі «Прозорро». За законом «Про публічні закупівлі», договір має бути оприлюднений протягом двох днів із дня його укладення. Причини зволікань з опублікуванням наразі невідомі.

Після опублікування новини з’ясувалось, що «Енергоатом» підписав договір з «Wartsila France SAS» по результатах іншого тендеру, який при очікуваній ціні 192,82 млн грн за участі того ж складу учасників торгів завершився перемогою французів з остаточною пропозицією 80,28 млн грн. Однак у прес-релізі «Енергоатому» було помилково вказано, що договір підписаний по закупівлі очікуваною вартістю 239,10 млн грн, цю помилку далі процитував «Інтерфакс», а далі – «Наші гроші».

Французи до травня поставлять 1 954 одиниць запчастин до дизель-агрегатів 12ZV40/48. Виробник запчастин невідомий, бо більшість документів була завантажена як конфіденційні через комерційну таємницю.

На Южно-Українській АЕС встановлені резервні дизельні електростанції (РДЕС) виробництва Югославії, тоді як на всіх інших АЕС України встановлені російські РДЕС. І саме на поставку запчастин для всіх інших РДЕС України раніше вигравали підряди нинішні конкуренти «Wartsila» – «Dimida Sp.z.o.o.» (Польща) і «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» (Словенія). На тих тендерах ці фірми фактично не знижували вартість свої пропозицій, розігруючи підряди по очікуваній ціні. На нинішніх торгах польська і словенська фірми пропонували запчастини від виробника «Adriadiesel d.d.» (Хорватія).

Польська «Dimida Sp.z.o.o.» киян Дмитра та Юлії Мірошниченків належить до ланцюга постачання запчастин до російських дизелів 78Г для інших АЕС України. Словенська «VJ trgovina in storitve, d.o.o.» Віталія Жигуліна поставляла хорватські запчастини до дизелів ЮУАЕС та інші прилади, а також представляла на програних торгах «Енергоатома» угорське дочірнє підприємство «Росатома» – «Ганз Інжинірінг та Енергетичне машинобудування» («Ganz EEG Kft.»).

Крім того, Віталій Жигулін колись керував компанією «Polyinks GmbH» (Австрія). У 2013 році Держфінінспекція через суд зобов’язала «Енергоатом» стягнути з цієї фірми кошти в сумі 58,32 млн грн. Вони були недоотримані держпідприємством унаслідок перепростою енергоблоку №3 ЮУАЕС у 2011 році через поставку неякісної оливи Fyrquel L.

«Wartsila» скаржилась в АМКУ на допущення обох суперників до нинішнього аукціону. Французи зазначили, що, за умовами тендеру, оригінальною може вважатися лише продукція за кресленнями «Jugoturbina» (Хорватія) і «Sulzer» (Швейцарія), причому вона має бути виготовлена не раніше 2018 року. На думку скаржника, конкуренти пропонували неоригінальну продукцію, бо «Адріадизель» як правонаступник «Юготурбіни» нібито втратив право користування кресленнями «Зульцер» із 2016 року. При цьому «Зульцер» ще в 90-х роках увійшов до складу самої корпорації «Wärtsilä». Однак адмінколегія вирішила, що старий договір між «Юготурбіною» і «Зульцером» дозволяє користування кресленнями й після завершення своєї дії. Через це скаргу «Wartsila» не задовольнили.

ІА "Вголос": НОВИНИ