Берегова охорона прикордонної служби ФСБ Росії не затримувала в Азовському морі торговельні судна. Про це заявив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян, передає УНІАН.

«Йдеться не про затримку суден, а про огляд. Державна прикордонна служба говорить про це, починаючи з другої половини квітня, що російська сторона, російські прикордонники розпочали оглядати іноземні судна, які прямують як у порти України, так і з портів України. На жаль, ми є заручниками ситуації з 2004 року, а саме – Угоди про співпрацю між Україною та РФ в Азовському морі та Керченській протоці, яка визначає Азовське море як море внутрішнього користування двох держав», – пояснив він.

За словами Слободяна, згідно з цією угодою як російські, так і українські прикордонники можуть оглядати судна, які, на їхню думку, викликають якусь підозру.

«Тому ще раз кажу: ніхто їх не затримував, росіяни їх оглянули, і після цього вони продовжили свій шлях. Із тих 4 суден, які прямували в порти України, два вже прибули і ще два прямують і прибудуть найближчим часом до портів України», – зазначив прикордонник.

Як писав «Вголос», сьогодні стало відомо, що 8 липня катери берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ перехопили 6 суден, що йшли до/з Бердянська або Маріуполя. Про це написав керівник проекту «Майдан закордонних справ» і головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ