Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда, оприлюдненому 14 листопада. Повідомляють Українські новини.

У ньому зазначено, що прокуратура суду в 2015 році отримала заяву України про розслідування цього конфлікту.

«Згідно з наявними даними представляється, що до 30 квітня 2014 року напруженість збройних дій між силами українського уряду і антиурядовими збройними елементами в східній Україні досягла рівня, який тягне за собою застосування права про збройні конфлікти», - сказано у звіті.

Таким чином, прокурор виявив ознаки неміжнародного збройного конфлікту в цій ситуації. При цьому маються ознаки, зокрема - арешти військових і взаємні обстріли військових баз, які вказують на наявність також міжнародного збройного конфлікту України і Росії.

«Існування єдиного міжнародного збройного конфлікту в східній Україні спричинило б за собою застосування статей Римського статуту, що мають відношення до збройних конфліктів міжнародного характеру протягом відповідного періоду», - йдеться у звіті.

При проведенні аналізу канцелярія прокурора повинна встановити, чи вказують наявні відомості на підтримку російськими органами влади збройних угруповань на Донбасі у вигляді поставок обладнання, персоналу та фінансування.

У рамках подій у східній Україні канцелярія прокурора вже задокументувала понад 800 випадків можливого вчинення злочинів після 20 лютого 2014 року. Матеріали справи містять більше 7 000 сторінок.

Також Гаазький трибунал вирішив продовжити розгляд можливості розслідування злочинів проти активістів Евромайдана. У заяві наголошується, що за підсумками 2015 року прокурор суду не виявила у злочинах проти Евромайдана ознак системності та широкої поширеності.

«Тим не менш, канцелярія прокурора зазначає, що в рамках подій на Майдані Незалежності в Києві мали місце випадки серйозного порушення прав людини, і висловила готовність переглянути свій попередній аналіз у світлі яких-небудь нових відомостей. У жовтні 2016 року канцелярія прокурора отримала подальші відомості, які будуть уважно розглянуті», - сказано у звіті.

Таким чином, прокуратура МКС вирішила продовжити розгляд можливості відкриття справи за злочинами проти активістів Евромайдана.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ