За сім місяців 2016 року платники, які перебувають на обліку в Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, сплатили до місцевого бюджету 8337,8 тис. грн. плати за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, що становить 120,2 % очікуваного показника. Порівняно з відповідним періодом минулого року приріст

надходжень склав 42,3% або надійшло 2480,1 тис.грн. більше.

Нагадаємо, що плата за ліцензію на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями фіксована і не залежить від обсягів продажу. Так, плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень.

Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі становить 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст 250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

 

На 43 % більше надійшло до місцевого бюджету Галицької ОДПІ від платників транспортного податку

З початку 2016 року платники транспортного податку, які перебувають на обліку в Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, перерахували до Місцевого бюджету 926,0 тис. гривень. Прогнозні показники виконано на 278,6 тис. грн., або на 143,0%

 

Нагадуємо, що платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, а також нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні легкові автомобілі з об'ємом циліндрів двигуна більше 3000 куб. см. та використовувалися до 5 років.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн. за кожен легковий автомобіль, який є об'єктом оподаткування. Звітний період дорівнює календарному року.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і подають податкову декларацію по місцю реєстрації автомобіля. Сплата податку здійснюється поквартально пропорційними частинами до 30 числа місяця, що йде за звітним кварталом.

З початку поточного року згідно поданих декларацій сума надходжень від платників транспортного податку складає 2,4 млн. грн.

Фізичні особи платять податок раз на рік на підставі податкового повідомлення-рішення, яке надсилається контролюючим органом до 1 липня. Сплатити податок необхідно протягом 60-ти календарних днів з моменту отримання такого повідомлення.

За аналогічною схемою сплачують цей податок фізичні особи-підприємці.

У разі переходу права власності автівки від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

За об'єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2016 року порядок визначення автомобілів, що підлягають оподаткуванню змінено. Відтепер, 25 тис. гривень податку сплачуватимуть власники легкових автомобілів, вартість яких перевищує 750 мінімальних зарплат, незалежно від об’єму двигуна. При цьому віковий критерій залишився без змін – оподаткуванню підлягають автомобілі віком не старше 5 років.

Податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити вже надіслані (вручені) фізичним особам контролюючим органом за місцем їх реєстрації до 1 липня звітного року. Термін сплати податку – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем реєстрації транспортних засобів.

 

Власники та орендарі земельних ділянок сплатили до бюджету Галицької ОДПІ понад 78 мільйонів гривень

За січень – липень 2016 року до Місцевого бюджету Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області надійшло 78481,2 тис. грн. плати за землю, в тому числі від юридичних осіб – 69912,6 тис. грн., від фізичних – 8568,6 тис. грн. Прогнозні показники виконано на 19039,3 тис.грн., або на 132,0%. У порівнянні з відповідним періодом минулого року приріст надходжень склав 48,6% або надійшло 25681,1 тис.грн. більше.

В загальній сумі надходжень податків та зборів до місцевого бюджету, що контролюються податковою інспекцією району, частка сплаченого податку за землю склала 8,8 %.

Нагадуємо, що плата за землю є складовою податку на майно та надходить до місцевих бюджетів. Нарахування фізичним особам сум земельного податку здійснюється податковими інспекціями, які видають платникові податкове повідомлення-рішення. Громадяни мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення .

Плата за землю включає в себе два види обов’язкових платежів – земельний податок, який сплачують власники землі та землекористувачі, та орендну плату – орендарі земельних ділянок фізичні і юридичні особи.

Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно.

Землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди .

Відповідно до податкового законодавства власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться органами ДФС. Громадяни мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення через установи банків та поштові відділення.

Варто зазначити, що за несвоєчасну сплату податку фізичній особі нараховується штраф та пеня в залежності від кількості днів затримки сплати.

 

Водокористувачі Галицької ОДПІ сплатили до зведеного бюджету майже 700 тис.гривень

За січень – липень 2016 року за спеціальне використання води платники Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області перерахували до бюджету 699,5 тис. гривень. Прогнозні показники виконано на 10,1 тис. грн., або на 101,5%.

Порівняно з відповідним періодом минулого року приріст надходжень склав 17,5% або надійшло 104,0 тис.грн. більше. Форма податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496.

Розрахунок заповнюється платниками рентної плати за спеціальне використання води, які використовують обсяги води, отримані шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні користувачі), та використовують воду для потреб рибництва.

Галицька ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області дякує всім платникам податків за вагомий внесок забезпечення надходжень по платежах до зведеного бюджету України.

 

Начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Парубій О.В.

ІА "Вголос": НОВИНИ