Про це повідомляє начальник Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Олена Парубій.

Змінюємо систему оподаткування. Порядок реєстрації платником ПДВ

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на сплату інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 статті 181 Кодексу, вони зобов’язані зареєструватись платником ПДВ. Реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів. Відповідно до вищезазначеного пункту особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, зокрема, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1млн. грн. (без урахування ПДВ).

При цьому для цілей реєстрації платником податку на додану вартість до оподатковуваних операцій належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Податкова накладна. Зміни у порядку її заповнення

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області нагадує, платникам податку на додану вартість, що з 1 квітня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» (далі – Наказ №1307), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267, яким скасовано наказ Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012.

Усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та за формою, чинною на день такої реєстрації.

У формі податкової накладної скасовано низку обов’язкових реквізитів (місцезнаходження покупця/продавця, номер телефону, вид цивільно-правового договору, форму розрахунків) та доповнено показниками (коди ставок та коди пільг).

Змінено тип причини з позначкою 01 при складанні податкової накладної, яка не видається отримувачу (покупцю). Для таких операцій введено новий умовний ІПН «100000000000».

Змінено перелік осіб, які зазначають умовний ІПН «200000000000» у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» податкової накладної. 

Введено новий умовний ІПН «600000000000» для окремих операцій.

Звертаємо увагу, що з Наказом № 1307 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Зміни у порядку замовлення та використання марок акцизного податку

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області звертає увагу, що з 29 березня 2016 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 року № 209 «Деякі питання використання марок акцизного податку» (далі - Постанова № 209), якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1251 «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів».

Згідно зі змінами, внесеними Постановою № 209, підприємства - виробники та імпортери алкогольних напоїв і тютюнових виробів, які подали територіальному органові ДФС заявку-розрахунок про потребу в марках, до 20 числа місяця, в якому подано таку попередню заявку-розрахунок, мають право здійснити корегування такої заявки-розрахунку в бік збільшення, що не перевищує визначеного у ній обсягу, шляхом подачі додаткової попередньої заявки-розрахунку.

У разі зміни зразка марок дозволяється продаж залишків оплачених марок попереднього зразка, які виготовлено підприємством-виробником та/або які перебувають на зберіганні у територіальних органах ДФС, якщо рішенням про запровадження марок нового зразка не встановлено інше.

Постановою № 209 також визначений перелік пошкоджень марок, за наявності яких, алкогольні напої вважаються немаркованими.

З метою правильного обрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та транспортного податку платники можуть провести звірку у контролюючих органах

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки мають право звернутися з письмовою заявою до Центру обслуговування платників податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

Звертаємо увагу, що з 2016 року сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки запроваджено і для власників нежитлової нерухомості.

Що стосується фізичних осіб - платників транспортного податку, то вони звертаються з письмовою заявою до Центру обслуговування платників податкової інспекції за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:

об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Для платників податку на додану вартість

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області у зв’язку з набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 „Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 26.01.2016 за № 137/28267 (далі – наказ № 1307), повідомляє.

Відповідно до пункту 3 наказу № 1307 всі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) за формою, чинною на день такої реєстрації.

Згідно з нормами наказу № 1307 нова форма податкової накладної почне застосовуватись з 01.04.2016.

Таким чином, з 01.04.2016 податкові накладні та/або розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН за новою формою (затвердженою наказом № 1307) не залежно від дати їх складання: до 01.04.2016 чи після 01.04.2016 (за умови дотримання інших вимог щодо реєстрації в ЄРПН).

Нові формати податкової накладної (J/F1201008) та розрахунку коригування (J/F1201208) розміщено на веб-порталі ДФС за адресою: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/informatsiyno-analitichne-za/reestr-elektronnih-form-po/.

Надіслати декларацію про майновий стан і доходи можна за допомогою електронного кабінету

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області інформує, що у рамках кампанії декларування доходів громадян ДФС доопрацьовано електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) у частині надання можливості підготувати, заповнити та надіслати декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб в електронному вигляді.

У відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) можна заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію, а у закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД).

Форма та інструкція щодо заповнення такої декларації затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Також повідомляємо, що на офіційному веб-порталі ДФС розміщено матеріали роз’яснювального характеру з питань декларування громадянами доходів в банері «Декларування доходів громадян».

Право на податкову знижку

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області нагадує, що Податковий кодекс України не тільки зобов’язує громадян задекларувати свій майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб до бюджету,  а й надає можливість скористатись правом на податкову знижку.

Порядок та умови отримання податкової знижки, передбачені статтею 166 Кодексу. Претендувати на податкову знижку можуть громадяни, які протягом 2015 року:

сплачували відсотки за користування іпотечним кредитом;

надавали пожертвування та сплачували благодійні внески неприбутковим організаціям;

сплачували  страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

понесли витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

сплачували кошти на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

здійснювали оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

сплачували кошти за переобладнання транспортного засобу;

понесли витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Звернувшись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації,  громадяни можуть отримати допомогу при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи та консультацію з будь – яких питань декларування доходів та отримання податкової знижки. Бланки декларацій надаються платникам безкоштовно.

Відповіді на найбільш поширені питання щодо отримання податкової знижки розміщено на суб-сайті у банері «Декларування 2016».

Громадяни можуть отримати довідку про свої доходи в органах ДФС

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами свого майнового стану та доходів. З метою правильного заповнення декларації про майновий стан і доходи фізична особа може звернутися до органу ДФС за своїм місцем проживання, місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування для отримання відомостей про суми одержаних доходів.

Контролюючий орган протягом 5 робочих днів з дня звернення фізичної особи надає відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Фізичні особи, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, отримання доходів, місцезнаходження іншого об’єкта оподаткування, можуть звернутися за отриманням відомостей з Державного реєстру до будь-якого контролюючого органу. У такому разі строк видачі відомостей може бути продовжено до 10 робочих днів.

Порядок отримання відомостей з Державного реєстру регламентується розділом X Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого Наказом Міністерства доходів і зборів України 10.12.2013 №779, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.12.2013 за №2211/24743.

Триває кампанія декларування доходів громадян, одержаних протягом 2015 р.

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області нагадує, що з 1 січня 2016 року триває кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2015 року.

Звертаємо увагу, що обов’язок із подання річної декларації про майновий стан і минулорічні доходи виникає у громадян у разі:

– отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2015 року податок не утримувався;

– отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);

– отримання іноземних доходів;

– якщо упродовж 2015 року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 146160 грн.;

– інших доходів, декларування яких передбачено чинним законодавством.

Декларації про майновий стан і доходи платники податків повинні подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).

При декларуванні доходів застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діють на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2015 року.

Приклад розрахунку податкової знижки за навчання

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що відповідно до статті 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

Порядок застосування податкової знижки визначений статтею 166 Кодексу. Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (у 2015 році – 1710).

Також Кодексом визначено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Кодексу.

Відповідно до пункту 164.6 статті 164 Кодексу під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності.

Враховуючи вищевикладене, алгоритм нарахування податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку на суму витрат, понесених за навчання, за наслідками звітного податкового 2015 року розраховується наступним чином:

• визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму єдиного внеску, страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму ПСП за її наявності (інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП, утриманого єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця);

• на підставі підтверджувальних документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової знижки, яка не повинна перевищувати для студентів, які навчаються на заочній, вечірній, дистанційній формі навчання – 20520 грн. (1710 грн. х 12 міс.), для денної форми навчання – 17100 грн. (1710 грн. х 10 міс.);

• розраховується сума ПДФО на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку:

• з суми ПДФО утриманого (сплаченого) із заробітної плати за рік віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату за навчання, та ставки податку.

При цьому відповідно до пункту 179.8 статті 179 Кодексу сума, що має бути повернута зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Для отримання податкової знижки за переобладнання авто необхідно подати документи, що підтверджують витрати

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що з метою отримання ‪податкової_знижки фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для ‪переобладнання_транспортного_засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Згідно з п.п.166.3.7 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

Відповідно до п.п.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

При цьому, процедура переобладнання транспортних засобів, зокрема, для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, встановлена Порядком переобладнання транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.10 №607, відповідно до якої після переобладнання транспортного засобу в індивідуальному порядку власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження (заяві про проведення оцінювання). За результатами такого оцінювання видається сертифікат відповідності для переобладнаних автобусів та акт технічної експертизи або сертифікат відповідності для інших транспортних засобів, що переобладнані.

Іноземні доходи, отримані фізичною особою у грудні 2015 та у січні 2016 р.

‪‎Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

При отриманні у грудні 2015 року фізичною особою - резидентом іноземного доходу, він має бути включений до загального річного оподатковуваного доходу такої особи за 2015 рік.

Така фізична особа зобов'язана до 1 травня 2016 року подати річну податкову декларацію (за формою затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 N859), та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 15 (20) відсотків.

Сума іноземного доходу, що отримується фізичною особою - резидентом у січні 2016 року, включається нею до загального річного оподатковуваного доходу за наслідками 2016 року із відображенням у податковій декларації, що подається до 1 травня 2017 року, та оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Зазначена норма передбачена пп. 168.2.1 ст. 168 Податкового кодексу України

До уваги фізичних осіб – платників податків: особливості оподаткування військовим збором

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області звертає увагу, що громадяни – платники податків під час декларування доходів за 2015 рік у декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) розраховують суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору.

При цьому, слід враховувати, що відповідно до підпункту 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з нормами Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах: 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу.

Таким чином, військовим збором оподатковуються:

- доходи у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику та на боргові зобов’язання Національного банку України тощо (підпункт 165.1.2.Кодексу);

- дивіденди у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою – резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів (підпункт 165.1.18 Кодексу);

- сума доходу за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні, залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю, та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України (підпункт 165.1.25 Кодексу);

- інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов’язаннями Національного банку України та казначейськими зобов’язаннями України, емітованими центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти (підпункт 165.1.52 Кодексу).

У Львові за об’єкти нерухомості, що є власністю наукових та науково – виробничих підприємств, сплачувати податок на нерухоме майно не потрібно 

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області інформує, що серед об`єктів нерухомості, що є об`єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки розрізняють об'єкти житлової та нежитлової нерухомості.

Так, об'єкти нежитлової нерухомості це - будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду.

У нежитловій нерухомості виділяють будівлі готельні, офісні, торговельні, гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки, будівлі промислові та склади, господарські будівлі тощо.

Відповідно до норм Податкового кодексу сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, можуть встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Так, ухвалою Львівської міської ради № 4269 від 29.01.2015 передбачено, що об’єкти нерухомості, які є власністю наукових та науково-виробничих підприємств не є об’єктом оподаткування.

Таким чином, від оподаткування звільняються об’єкти нерухомості, що є у власності зазначеної категорії підприємств і знаходяться в межах м.Львова.

Порядок сплати податку на прибуток підприємств у 2016 році

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області нагадує, що порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств визначено ст. 137 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Податок нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною ст. 136 ПКУ, від бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 135 ПКУ (п. 137.1 ст. 137 ПКУ).

Згідно з п. 137.4 ст. 137 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Пунктом 137.5 ст. 137 ПКУ встановлено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:

а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

б) виробників сільськогосподарської продукції;

в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Відповідно до п. 137.6 ст. 137 ПКУ податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до ст. 266 ПКУ щодо об’єктів нежитлової нерухомості.

Якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку на прибуток менша за суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів.

Згідно з п. 57.1 ст. 57 ПКУ платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Щодо особливостей сплати податку на прибуток у 2016 році, то п. 38 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених ст. 123 ПКУ.

Оновлено Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій та форми розрахункових документів 

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області інформує, що 11 березня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов'язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» (далі - Наказ № 13), яким скасовано наказ ДПА України від 01.12.2000 № 614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Зокрема, Наказом № 13 оновлено форми таких розрахункових документів:

- фіскального касового чека на товари та послуги (форма № ФКЧ-1);

- фіскального касового чека видачі коштів (форма № ФКЧ-2);

- розрахункової квитанції (форма № РК-1);

 - спрощеної розрахункової квитанції (форма № РК-2).

Окрім того, запроваджено новий розрахунковий документ - фіскальний касовий чек за приймання та переказ готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (форма № ФКЧ-3).

Наказ №13 опубліковано в офіційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 11.03.2016 № 18.

Змінено вимоги до касового чеку РРО

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області повідомляє, що з метою приведення існуючих нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства Міністерством фінансів України прийнято наказ від 21.01.2016 №13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми №ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 за №220/28350 (далі – наказ №13).

При цьому з набуттям ним чинності наказ Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 №614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05.02.2001 за №105/5296 та накази, якими до нього вносились зміни, визнаються такими, що втратили чинність.

Затверджене Наказом №13 Положення про форму та зміст розрахункових документів врегульовує відображення в розрахункових документах акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, уточнює реквізити розрахункових документів, що друкуються реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків електронним платіжним засобом (платіжною карткою) із застосуванням платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій та визначає реквізити розрахункового документа при здійсненні операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, в тому числі із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування.

У зв’язку з викладеним, звертається до:

- виробників та імпортерів касової техніки з проханням якнайшвидше впровадити у виробництво моделі та модифікації реєстраторів розрахункових операцій, що забезпечують друкування касових чеків з усіма передба

ІА "Вголос": НОВИНИ