За перше півріччя 2016 року платники Галицької ОДПІ сплатили до місцевого бюджету 7605,2 тис.грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Індикативні показники виконано на 1885,2 тис.грн., або на 133,0%. Приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 4920,8 тис.гривень.

Олена Парубій розповіла, що по місту Львову у 2015 році база оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що є у власності фізичних осіб, зменшується для квартир на 80 кв.м., для будинків - на 160 кв.м.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно надаються у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку. Так у 2015 році база оподаткування зменшується на:

60 кв.м. включно (для квартир/ри);

120 кв.м. включно (для житлового/вих будинку/ків);

180 кв.м. (для різних типів нерухомості, одночасного володіння квартирою/рами та будинком/ками).

Сільські, селищні, міські ради могли збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування встановлена цим підпунктом.

Для прикладу: по місту Львову у 2015 році база оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що є у власності фізичних осіб, зменшується для квартир на 80 кв.м., для будинків - на 160 кв.м., для різнотипних об`єктів - на 200 кв.м.

Пільги надаються у межах затверджених органами місцевого самоврядування квадратних метрів і незалежно від кількості квартир чи будинків, які перебувають у власності людини. Наприклад, якщо у власності людини декілька будинків, один з яких має площу 70 кв.м., інший - 120 кв.м., то платити податок, якщо такі будинки знаходяться у м.Львові, треба з площі, що перевищує 160 кв.м., тобто за 30 кв.метрів.

Пільги із сплати податку для фізичних осіб не надаються на об’єкти оподаткування:

- що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності);

- якщо площа такого об’єкта (об’єктів) буде більше, ніж п’ятикратний розмір неоподаткованої площі, яку затвердять місцеві ради.

Якщо власник квартири (наприклад, площею 95 кв.м.) здає в оренду одну кімнату цієї квартири, він не матиме права на встановлену пільгу щодо звільнення від оподаткування площі в розмірі 80 кв.м. (за умови, що така квартира знаходиться у місті Львові) і буде змушений платити податок на нерухомість із загальної площі квартири (95 кв.м.), оскільки пільга надається на об’єкт нерухомості, а не на площу. За тим самим принципом оподатковуватиметься і оренда (як часткова, так і цілого об’єкта) будь-якого іншого нерухомого майна (будинку, іншої квартири, дачі тощо).

Олена Парубій звернула увагу, що фізичні особи - платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що отримали повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити, мають сплатити податок протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.

Фізичні особи можуть сплатити податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків.

Також Олена Володимирівна повідомила, що громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до органів фіскальної служби за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними органів фіскальної служби та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, орган фіскальної служби за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим.

На завершення зустрічі Олена Парубій подякувала всім платникам податків за непосильний внесок забезпечення надходжень по податку на нерухоме майно.

 

Рівень виплати заробітної плати на контролі у Галицькій ОДПІ

На сьогоднішній день питання легалізації трудових відносин та доходів громадян залишається актуальною проблемою під час працевлаштування. Деякі роботодавці намагаються застосовувати різні форми нелегальних трудових відносин. Це, зокрема: використання праці громадян без укладення трудових договорів, виплата зарплати «в конверті» при легальному працевлаштуванні. Зарплата в «конвертах» – тягар сучасності, який несе за собою чимало негараздів як для країни в цілому, так і для самого працівника. Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на відпустки, оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором та на пенсійне забезпечення. Тому заробітна плата у «конвертах» – це лише тимчасове благо, а майбутнє нелегальних працівників фактично залишається безперспективним.

Галицькою ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області протягом поточного року проводиться значна робота в частині детінізації заробітної плати, зокрема з платниками, які згідно з звітами виплачували найманим працівникам заробітну плату менше законодавчо встановленого мінімуму.

Так, днями в інспекції відбулось чергове засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати.

У засідання комісії взяли участь в.о.першого заступника начальника Галицької ОДПІ Андрій Кобільник, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Ігор Мочерад, спеціаліст відділу соціально – економічного розвитку Галицької районної державної адміністрації Людмила Пілюк, начальник відділу управління економічної політики департаменту економічної політики Львівської міської ради Людмила Панчак, головний спеціаліст пенсійного фонду Ірина Рудницька та представники підприємств.

Андрій Кобільник зазначив, що питання запобіганню виплати заробітної плати в «конвертах», легалізація трудових відносин є основними напрямами роботи інспекції, що активно обговорюються під час брифінгів, семінарів, зустрічей із бізнес-спільнотою району. Відповідно, проводиться контроль за дотриманням підприємствами та фізичними особами - підприємцями вимог, податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам. Постійно проводиться робота по підвищенню рівня виплачуваної заробітної плати та руйнування схем мінімізації сплати податку на доходи фізичних осіб.

Ігор Мочерад проінформував, що на комісію запрошено представників 32 підприємств Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівської області, у яких розмір заробітної плати у травні 2016 року на рівні або менший мінімального та заборгованості з виплати заробітної плати.

На засіданні комісії було заслухано керівників та головних бухгалтерів підприємств, також обговорені проблемні питання їхньої підприємницької діяльності, основні зміни в податковому законодавстві, зокрема, Ігор Мочерад нагадав, що з 1 січня 2016 року знижено навантаження на фонд заробітної плати для роботодавців: єдина ставка єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 22% застосовується як до заробітної плати, так і до інших доходів. Тобто, зниження єдиного внеску створило умови для бізнесу у підвищенні заробітної плати своїм працівникам.

Також, проінформував, що рівень мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2016 року складає 1978 грн., з 01.05.2016 року становить в розмірі 1450 грн., та з 01.12.2016 року – 1550 грн.

Граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги в 2016 році становить 1930 грн. соціальні пільги визначені в таких розмірах : 100% - 689 грн., 150% - 1033,50 грн., 200 % - 1378 грн.

Ставка податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати та винагород за цивільно – правовими договорами становить 18 %. База нарахування єдиного соціального внеску на заробітню плату та винагороди за цивільно – правовими договорами складає – 22 %.

Під час співбесід із роботодавцями головним їхнім аргументом у своє виправдання у них є те, що таку заробітну плату отримують працівники, які працюють неповний робочий день, працюють за сумісництвом за неосновним місцем роботи, тимчасово втратили працездатність або брали відпустки без збереження заробітної плати.

На завершення заходу Андрій Кобільник наголосив, що працівникам під час працевлаштування слід знати, що оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати - це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок. Необхідно зрозуміти, що захистити себе можна тільки законним шляхом. А це можливо в тому випадку, коли відносини з роботодавцем офіційно оформлені.

 

Спільні заходи – це завжди результат!

Галицька ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області систематично здійснює контроль за підприємствами, які не перераховують або перераховують до бюджету не в повному обсязі та з порушенням термінів сплати податок на доходи фізичних осіб, мають довгострокову заборгованість з виплати заробітної плати, виплачують зарплату менше мінімально встановленого рівня.

У рамках засідання «круглого столу», що відбулося в приміщенні Галицької районної державної адміністрації, податківці, підприємці та органи місцевого самоврядування обговорили проблемні питання легалізації заробітної плати та підвищення її рівня.

Дієвим способом впливу на керівників, які не нараховують та не виплачують заробітну плату, при цьому не перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб - є діяльність робочих комісій.

Так, за січень - червень 2016 року проведено 25 спільних заходів при Галицькій районній державній адміністрації, на яких заслухано 128 керівників підприємств, легалізовано трудові відносини 34 найманих працівників із роботодавцями.

Крім того, під час засідань платникам систематично роз’яснюється основні зміни податкового законодавства, зокрема, зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати за рахунок зменшення ставки по ЄСВ (з 34,7% до 22%), також обговорюються проблемні питання їхньої підприємницької діяльності.

Станом на 01.07.2016 року платники податків, Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, сплатили до Зведеного бюджету 584292,8 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 56,2% або 210171,3 тис. гривень.

У загальній сумі надходжень податків та зборів до місцевого бюджету, що контролюються податковою інспекцією району, частка сплаченого податку на доходи фізичних осіб з початку року склала 78,6%, від загальної суми надходжень Зведеного бюджету – 42,3%.

Також, за перше півріччя 2016 року платники Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області сплатили 1017527,1 тис.грн. єдиного внеску. Індикативні показники виконано на 41763,6 тис.грн., або на 140,3%. Приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 25337,2 тис.гривень.

Галицькою ОДПІ проведено 9 засідань робочої групи, на яких заслухано 264 керівників підприємств. Додатково до бюджету надійшло – 183,0 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску –  448,8 тис. гривень.

Протягом січня – червня 2016 року проведено 8 результативних перевірок платників податків, які виплачували заробітну плату та інші доходи з порушенням чинного податкового законодавства, внаслідок яких донараховано податку на доходи фізичних осіб у сумі – 172,8 тис.грн., єдиного соціального внеску – 203,7 тис.грн., військового збору – 7,4 тис.гривень.

 

На 286 тис.гривень зменшено заборгованість з виплати заробітної плати

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем громад кожного населеного пункту, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури. Зменшення заборгованості по заробітній платі чи легалізація доходів - це не тільки надходження до бюджету, а й захист прав та законних інтересів платників податків.

Легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним з найпріоритетніших напрямів роботи Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області.

Питання додержання законодавства про оплату праці та забезпечення соціальних гарантій працюючих на сьогодні - один із вагоміших напрямків роботи на місцевому рівні.

Днями в приміщенні Сихівської районної державної адміністрації відбулось чергове засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати.

Так, протягом січня - червня 2016 року проведено 25 спільних заходів при Сихівській районній державній адміністрації, на яких заслухано 136 керівників підприємств, з яких 105 підняли рівень виплати заробітної плати. Крім того, проведено 17 зустрічей з керівниками підприємств, які допустили заборгованість з виплати заробітної плати найманим працівникам, в результаті яких зменшено заборгованість з виплати заробітної плати на 286,00 тис.гривень.

Учасники зустрічі дійшли згоди щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам не нижче за мінімально встановлений законодавством.

Тільки завдяки спільним заходам органів місцевого самоврядування, Пенсійного фонду, податкових та державних виконавчих служб ми досягнемо позитивних результатів у питанні контролю за додержанням законодавства про оплату праці.

 

Детінізація заробітної плати на контролі Галицької ОДПІ

Нещодавно в приміщенні Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулось засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати.

У засідання комісії взяли участь начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Ігор Мочерад, заступник начальника управління – начальника  відділу контрольно - перевірочної роботи управління податків і зборів з фізичних осіб Андрій Кобільник, спеціаліст відділу соціально – економічного розвитку Сихівської районної ради Ірина Дякун, начальник відділу управління економічної політики департаменту економічної політики Львівської міської ради Анна Глова, головний спеціаліст пенсійного фонду Ірина Цинкалюк та представники підприємств.

До участі у засіданні робочої групи були запрошені представники 28 підприємств Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівської області, у яких розмір заробітної плати у травні 2016 року на рівні або менший мінімального та заборгованості з виплати заробітної плати.

На засіданні комісії заслухано керівників та головних бухгалтерів підприємств, також обговорені проблемні питання їхньої підприємницької діяльності, основні зміни в податковому законодавстві, зокрема, що з 1 січня 2016 року знижено навантаження на фонд заробітної плати для роботодавців: єдина ставка єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 22% застосовується як до заробітної плати, так і до інших доходів.

Під час засідання, з’ясовано, що основними причинами нарахування заробітної плати найманим працівникам нижче мінімального рівня є встановлення неповного робочого дня, праця за сумісництвом, оплата праці за фактично відпрацьований час.

Учасники зустрічі дійшли згоди щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам не нижче за мінімально встановлений законодавством.

Так, Галицькою ОДПІ з початку року проведено 9 засідань робочої групи, на яких заслухано 264 керівників підприємств. Додатково до бюджету надійшло – 183,0 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску – 448,8 тис.гривень.

Протягом січня – червня 2016 року проведено 8 результативних перевірок платників податків, які виплачували заробітну плату та інші доходи з порушенням чинного податкового законодавства, внаслідок яких донараховано податку на доходи фізичних осіб у сумі – 172,8 тис.грн., єдиного соціального внеску – 203,7 тис.грн., військового збору – 7,4 тис.гривень. 

ІА "Вголос": НОВИНИ