Спочатку «Газпром» розглядав два маршрути – через Грецію в Південну Італію (проект Poseidon) або через Болгарію в Сербію і Угорщину, повідомляє LB.UA з посиланням на російські ЗМІ.

Саме після рішення Болгарії було скасовано в грудні 2014 року проект «Південний потік».

«Я так розумію і бачу це, болгарська сторона шкодує стосовно зриву проекту «Південний потік», тому що, і ніхто в цьому не сумнівається, його реалізація була б дуже вигідна Болгарії», – сказав Путін.

Він зазначив, що «завжди» обговорював з владою Туреччини можливість виходу другої нитки «Турецького потоку» в Болгарії і «вчора президент Туреччини пан Ердоган у нашій телефонній розмові ще раз це підтвердив». «Ми опрацьовуємо це в практичному плані з турецькими друзями, з болгарськими – знаю, що там створюються певні транспортні потужності на території Болгарії. В якому обсязі, за якими цінами – це повинні визначати господарюючі суб'єкти, тому що там багато суто комерційних, господарських питань, які мають належати до їх компетенції», – сказав Путін.

Бойко Борисов зі свого боку подякував Володимиру Путіну за те, що той «не тримає зла» за збитки, пов'язані з «Південним потоком».

Путін заявив, що російська сторона хоче від Болгарії гарантій.

«Ми розуміємо, і болгарська сторона це чудово розуміє, що під час реалізації проектів великого масштабу потрібні гарантії, насамперед фінансові гарантії, які були б або в суверенних гарантіях уряду Болгарії, або у відповідних рішеннях Єврокомісії. Інша річ, всі розуміють, що ніхто не хоче повторювати якихось зривів, всі хочуть, навпаки, йти вперед», – сказав він.

За даними видання, Росія бачить у ролі гарантій інвестиції в розвиток болгарської мережі газопроводів для прийняття газу «Турецького потоку» і постачання його далі в Сербію.

Нагадаємо, Росія планувала побудувати газопровід «Південний потік», яким природний газ доставлявся б у болгарську Варну. Але в грудні 2014 року Москва припинила роботи за проектом через позицію Євросоюзу. Замість «Південного потоку» Росія сконцентрувалася на проекті газопроводу в бік Туреччини. Він отримав назву «Турецький потік». Його першу гілку планується ввести в експлуатацію 2018 року, другу (вона призначена для постачання у країни Південної та Південно-Східної Європи) – у 2019-му.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ