Про це повідомляє «Главком» із посиланням на «Коммерсант».

«Газпром» офіційно повідомив про дострокове припинення в односторонньому порядку контракту купівлі-продажу газу з 1 січня 2016 року», – повідомив держконцерн «Туркменгаз».

Співрозмовник видання в «Газпромі» підтвердив, що контракт дійсно розірвано, офіційних коментарів російська монополія не надала.

Довгостроковий контракт із Туркменією на закупівлю газу діяв до 2028 року, востаннє його істотно змінювали 2009 року. Тоді на тлі різкого падіння нафтових цін і попиту на російський газ в Європі «Газпром» запропонував переглянути обсяги й ціну закуповуваного газу. Після того як туркменська сторона не погодилася, на газопроводі Середня Азія Центр сталася аварія (з погляду контракту її розглядали як форс-мажор), через яку закупівлі зупинилися майже на дев'ять місяців. Їх поновили лише з 2010 року, після того як Туркменія погодилася на зниження обсягу продажів газу майже в чотири рази, до 10 млрд кубометрів, і на перегляд формули ціни.

Цього разу «Газпром» діє ще жорсткіше. Це перший випадок розриву довгострокової угоди в новітній історії компанії.

За словами співрозмовників видання, «Газпром» готовий повернутися до закупівель туркменського газу, якщо країна погодиться на зниження ціни.

ІА "Вголос": НОВИНИ