Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявляє, що "Газпром" не може вплинути на постачання газу з Туркменії в Україну.

"Контракт, що існує зараз між Нафтогазом України і Туркменнафтогазом, ми до нього жодного відношення не маємо, і якимсь чином регулювати взаємини сторін не можемо", - сказав він в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

"На даний момент нами отримані документи, що свідчать про те, що Туркменія відвантажує щодоби за контрактом з Газпромом такий обсяг газу, що більше газотранспортна система пропустити не в змозі", - сказав Купріянов.

Стосуючись питання цін на постачання газу в Закавказзя, Купріянов відзначив, що вони формуються інакше, ніж на європейському ринку. Він підкреслив, що усе залежить від альтернативних ринків, транспортних схем і можливостей власного видобутку газу країнами.

"Україна не може себе порівнювати з Закавказзям. Україна - країна з ринковою економікою, і підхід до ціноутворення теж має бути ринковим", - зазначив представник "Газпрому".

Раніше Купріянов, коментуючи заяву Мінпаливенерго України про несанкціонований відбір Газпромом туркменського газу, призначеного для України, заявляв про те, що Газпром фізично не може забирати туркменський газ, тому що він не надходив у газотранспортну систему Росії.

31 грудня 2005 року державний концерн Туркменгаз офіційно підтвердив поставки на адресу Газпрому в січні 2006 року туркменського природного газу в обсязі 141,7 мільйона кубометрів на добу.

УП

ІА "Вголос": НОВИНИ