Про це написав комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

«Ми зараз маємо юридичну можливість вимагати з Газпрому компенсацію збитків через зрив поставок газу з їхнього боку», - написав Вітренко.

«Різниця між ціною за контрактом з Газпромом та цінами, за яким ми зараз закуповуємо газ в екстреному режимі, має бути нам компенсована Газпромом», - додав він.

Україна в березні повинна була отримувати природний газ за контрактом з «Газпромом» за ціною 238,55 доларів за 1 тис кубометрів. Проте ціни на потовому ринку, за якими сьогодні Україна купує газ у Європі - від 250 до 500 доларів за 1 тис кубометрів.

Як писав «Вголос», після відмови російського ПАТ «Газпром» здійснювати поставки газу в Україну. НАК «Нафтогаз України» вирішив терміново купувати газ у польської компанії «PGNiG».

Сьогодні «Газпром» заявив про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу з НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, що 28 лютого стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі «Газпром» має сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу».

Як відомо, Україна 2 березня скоротила споживання газу на 14%.

3 березня президент Петро Порошенко повідомив, що ситуацію з газопостачанням в країні стабілізовано.

ІА "Вголос": НОВИНИ