При цьому вона закликала уряди реагувати на запити щодо розслідування справ, пов’язаних зі свободою слова, та захищати основні свободи в Інтернеті, йдеться у повідомленні для преси, поширеному прес-службою ЮНЕСКО, повідомляє «Укрінформ».

«Генеральний директор ЮНЕСКО описала цей день як один з найбільш захоплюючих моментів світового порядку денного. Це можливість відсвяткувати свободу кожної жінки і кожного чоловіка висловлювати думки. Це можливість, щоб підкреслити право доступу та обміну інформацією. Це можливість стояти поруч з журналістами і захищати їхню безпеку», - йдеться у повідомленні.

Очільниця ЮНЕСКО нагадала, що упродовж останнього десятиліття під час виконання службових обов'язків загинули 825 журналістів, при цьому лише менш ніж 6% цих вбивств були розслідувані, а винні покарані.

 «Ми повинні захищати основні свободи в Інтернеті і в автономному режимі. ЮНЕСКО прагне просувати Інтернет в якості платформи, в основі якої лежать право, свобода, відкритість, доступність та яка управляється кількома акторами», - додала вона.

Напередодні виступу гендиректора ЮНЕСКО Ірини Бокової на конференції, присвяченій Всесвітньому дню свободи преси, представники української делегації заявили про зачистку інформаційного простору в Криму і репресії щодо місцевих журналістів. З доповіддю про ситуацію на півострові виступила редактор проекту "Крим.Реалії" Олена Юрченко.

За її словами, з 2014 починаючи року, російські окупанти та підконтрольна їм влада в Криму «знищують найменші острівці свободи вираження думок в медіа, а незалежна журналістика там опинилася під загрозою вимирання».

Реакція керівництва ЮНЕСКО на оприлюднені факти щодо інформаційного простору в окупованому Криму невідома. Судячи з офіційного комюніке, проблеми зі свободою преси на окупованих Росією українських територіях поки що залишаються без уваги.

Такого висновку також можна дійти і щодо зволікання з відповідями на офіційний запит щодо моніторингу за ситуацією в Криму, відправленого до офісу генерального директора організації ще 19 квітня ц.р.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ