Рада директорів Swedbank відправила гендиректора банку Біргітте Боннесен у відставку через скандал із підозрілими операціями, які проходили через естонський підрозділ банку, а також через потенційні порушення шведського законодавства про інсайдерську торгівлю.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Тимчасово виконувачем обов’язки гендиректора поки що буде фінансовий директор банку Андерс Карлссон.

Торги акціями Swedbank в Стокгольмі були припинені незадовго до оголошення про звільнення CEO. На початку сесії, 28 березня, акції падали на 3,7 %.

Раніше найбільша в Швеції мовна компанія SVT повідомила, що підозрілі транзакції через естонський підрозділ Swedbank у 2010-2016 роках могли становити до 20 млрд євро на рік. Гроші переважно пов'язують із російськими джерелами.

Капіталізація Swedbank за п'ять тижнів скандалу скоротилася приблизно на 30 %.

62-річна Боннесен очолювала Swedbank із 2016 року. Її попередник Міхаель Вольф також був звільнений через підозрілі операції. У 2011-2014 роках Боннесен керувала діяльністю Swedbank у країнах Балтії.

Нагадаємо, що 27 березня Управління боротьби з економічною злочинністю Швеції провело обшуки у найбільшому банку країни Swedbank, який підозрюють у відмиванні близько 135 мільярдів євро, у тому числі грошей екс-президента Віктора Януковича.

ІА "Вголос": НОВИНИ