Про це він заявив в інтерв'ю «ВВС».

За словами Ходжеса, для успішного стримування Росії, НАТО повинен отримати можливість швидкого переміщення своїх військ на континенті. Наприклад, у росіян зараз є така можливість, а в НАТО її поки немає:

"20 тисяч осіб з озброєнням можуть з'явитися на кордонах НАТО, або біля кордонів Грузії, України. Це серйозно турбує. У Росії є те, що ми називаємо свободою пересування. Вони можуть пересуватися як завгодно всередині РФ", - заявив в інтерв'ю Ходжес.

За словами генерала, у військ НАТО повинна бути така ж мобільність всередині альянсу і для цього необхідна свого роду "військова шенгенська зона", що дозволяє військам пересуватися через країни.

"Британські або американські підрозділи повинні мати можливість пересуватися в будь-яку точку НАТО протягом трьох днів. Поки у нас цього немає і близько. Це важлива частина програми стримування", - зазначив він.

Зважаючи на це, Ходжес зазначив, що країнам НАТО необхідно спростити механізм пересування військових підрозділів між країнами, щоб бути в змозі швидко зреагувати на потенційну загрозу з боку РФ.

Раніше генерал виступив з цією пропозицією в ході масштабних військових навчань НАТО в Польщі Anakonda-2016, в яких взяли участь близько 31 тисячі військовослужбовців.

Нагадаємо, у травні 2016 року НАТО прийняв рішення розмістити чотири додаткових батальйони в Польщі та країнах Балтії, враховуючи напруженість у відносинах з Кремлем. 

Як повідомлялося, свої батальйони для зміцнення східного флангу НАТО виділять США, Велика Британія і Німеччина. Очікується, що розгортання сил Альянсу відбудеться у 2017 році. 

Також, міністри оборони країн-членів НАТО ухвалили рішення про посилення присутності військових сил в регіоні Чорного моря. 

У той же час, США також мають намір звернутися за допомогою до Канади для військового стримування Росії в регіоні Східної Європи.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ