Про це «Апострофу» розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж.

«Україна, в якій триває війна, - це гаряча точка світу, яка може бути детонатором світових проблем: протистояння Росії й НАТО, глобальної війни, включно з ядерною, тому проблему України на світовому рівні треба зняти. Гадаю, Трамп зачепить і це питання, тому що ми обговорювали дорожню карту по Україні і з керівництвом США, європейських країн. Думаю, це буде черговий, але важливий етап переговорів», – зазначив Маломуж.

На його думку, попри те, що Росія залишається агресивним фактором, світ з нею рахується: великі гравці, включаючи, Дональда Трампа та Ангелу Меркель, йдуть на переговори з Кремлем. При цьому, за оцінкою Маломужа, світ наразі намагається сформулювати новий порядок денний і поставити Росію в певні рамки, вийти на нові домовленості.

«Переговори тривають у форматі ЄС-США-Канада-Індія-Бразилія-Китай-Японія-Австралія-Росія. Вони стосуються як нової моделі глобальної безпеки, так і локальних питань на кшталт України, Сирії, Ірану тощо. Це потужний міжнародний формат, який змушує Росію йти на системні поступки – вихід з Донбасу, поновлення суверенітету України над цими територіями, відновлення їх за допомогою міжнародних інвестицій тощо. Це те, що зараз на порядку денному, тож контакт Трампа й Путіна також буде присвячений визначенню, з одного боку, актуальних сьогодні гострих проблем (Північна Корея, Іран, Сирія, Україна, глобальні загрози)», – сказав екс-голова Служби зовнішньої розвідки.

Він зазначив, що віце-президент Майк Пенс та держсекретар США Майк Помпео відпрацьовують модель, згідно з якою вести діалог необхідно навіть із такими авторитарними політиками, як Путін. На їхню думку, варто не заганяти вовка в куток, щоб він тихо готував якісь плани, а витягувати його звідти. Аналогічну стратегію – тиску й діалогу – проголосив Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

«Ми повинні мати свої пріоритети в цій тактиці й бути суб’єктом, а не об’єктом міжнародних відносин», – наголосив Маломуж.

Нагадаємо, Трамп має зустрітися з Путіним 16 липня.

Раніше голова комітету Сенату з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн звернувся до президента США із нагадуванням, що Путін не просто конкурент, а ворог Сполучених Штатів.

Президент США Дональд Трамп розповів, як готуватиметься до зустрічі з Путіним.

ІА "Вголос": НОВИНИ