Про це він говорив під час ефіру на телестанції Trwam, пише Polskie Radio.

Стосунки з Україною необхідно будувати на історичній правді, каже Моравєцький, тому не можна забувати про такі події як «геноцид на Волині».

Варто зазначити, що нинішня польська правляча верхівка часто спекулює подіями на Волині 1943 року, називаючи їх «геноцидом» і звинувачуючи УПА у цілеспрямованому винищенні польської нації. Насправді ж, історики доводять, що у той час на Волині поляки вбили не меншу кількість українців. Та й узагалі, до геноциду тодішні події не мають жодного стосунку.

Разом з тим, під час ефіру Моравєцький також торкнувся питання біженців та мігрантів у Європі. За його словами, Польща, приймаючи українських біженців, допомагає розвантажити напругу на східному фланзі Євросоюзу.

«Проте, Європейська Комісія цього не помічає, тож, ми будемо звертати нашим партнерам на це увагу», - запевнив він.

До всього, новий прем’єр наголосив, що Польща переконана: рішення приймати чи не приймати біженців – це її власна прерогатива. І додав, що РП прийняла дуже багато біженців з України, де триває війна.

«Європейська Комісія ніби не помічає, що на Сході України війна, там гинуть тисячі», - наголосив Моравєцький.

За його словами, Польща не допустить шантаж та погрози з боку ЄС щодо можливого припинення дії структурних фондів за те, що Польща не приймає біженців:

«Польща – це дуже гордий, важливий, великий народ. А завдяки нашій політиці 500+ та іншим продемографічним заходам він буде ще більшим. І ми не дозволимо такого роду шантаж. Ми навіть думки такої не допустимо», - наголосив новопризначений прем’єр.

Як відомо, напередодні президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку керівника уряду Беати Шидло та її кабінету і призначив віце-прем’єра та міністра розвитку і фінансів Матеуша Моравєцького на посаду прем’єр-міністра.

ІА "Вголос": НОВИНИ