Як інформує прес-служба Генеральної прокуратури України, усі свої права жителі східних та південних областей можуть реалізувати у законний спосіб, що саме і передбачено Конституцією та Законами України.

«А діям провокаторів усіх мастей буде надана належна правова оцінка. Не треба забувати, функції з оборони нашої держави, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності Конституцією України покладено на Збройні Сили України. Також, у передбачених законом випадках вони беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом», – наголосили у ГПУ.

Як зазначають в ГПУ, для виконання поставлених перед Збройними Силами завдань, військовослужбовцям надається право використовувати зброю. Підстави та порядок її застосовування регламентовані Законом України «Про Збройні Сили України», Статутами Збройних Сил України та іншим законодавством.

Зокрема, зброя може використовуватись для захисту життя і здоров'я військовослужбовців, відбиття нападу на об'єкти що ними охороняються, забезпечення виконання покладених на з'єднання, військові частини і підрозділи завдань під час їх застосування в районі проведення антитерористичної операції тощо.

Указом Президента України від 14 квітня цього року уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

«Відтак нагадуємо, що службовці державних установ, та представники місцевого самоврядування, об'єднання громадян, організацій, їх посадові особи зобов'язані  сприяти органам, які здійснюють боротьбу з тероризмом, повідомляти дані, що стали їм відомі, щодо терористичної діяльності або будь-яких інших обставин, інформація про які може сприяти запобіганню, виявленню і припиненню терористичної діяльності, а також мінімізації її наслідків», – зазначили у ГПУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ