Про це йдеться у рішенні Печерського районного суду Києва від 31 липня, повідомляє Укрінформ.

Суддя надав слідчим доступ до справи Державної міграційної служби про прийняття Новинського до громадянства та дозволив вилучити відповідні документи терміном на тридцять днів.

У поданні йдеться про справу щодо викрадення особистого помічника нині покійного Предстоятеля Української православної церкви (Московський патріархат) Митрополита Київського і всієї України Володимира – архієпископа Драбинка.

Слідство стверджує, що «були зібрані необхідні докази винуватості» нардепа Новинського, однак виникла необхідність отримати можливість використовувати як докази матеріали про надання йому громадянства.

«У органу досудового розслідування виникли обґрунтовані сумніви вважати, що в матеріалах справи… відсутній оригінал Указу президента України Януковича Віктора Федоровича… про прийняття до громадянства України Новинського Вадима Владиславовича», – йдеться в рішенні.

Відповідно, прокуратура вважає, що в документах відсутній і підпис Януковича як уповноваженої особи.

Крім того, слідчі наполягають, що «необхідно дослідити справжність підписів та написів» від імені самого Новинського.

Пізніше речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган уточнила на своїй сторінці у Facebook, що наразі не йдеться про перевірку законності набуття українського громадянства Новінським, а  співробітники ГПУ отримали доступ до документів, щоб зібрати дані про особу по відповідній справі.

«‪Перевірка законності надання громадянства будь-якому громадянину України є виключною компетенцією Державної міграційної служби України та комісії з питань громадянства ‪при АП, що розглядає ці питання. ‪ГПУ отримала доступ до документів для того, щоб зібрати характеризуючі дані про особу, яка проходить по справі», – пояснила Сарган.

Російський бізнесмен Новинський отримав громадянство України від тодішнього президента Віктора Януковича 1 червня 2012 року напередодні дня народження російського бізнесмена. Указ був виданий із формулюванням «за видатні заслуги перед Україною». Наразі немає даних про вихід Новинського з громадянства РФ. Вся сім'я Новинського має громадянство РФ.

8 грудня 2016 року Верховна Рада позбавила Новинського депутатського імунітету.

Новинський звинувачується в утриманні під вартою помічника покійного митрополита Володимира – архієпископа Олександра Драбинка – з метою змусити митрополита відректися від престолу.

У цій справі також оголосили підозру екс-президенту Віктору Януковичу і екс-міністру Віталієві Захарченку.

Депутат справу проти себе називає сфабрикованою.

Нещодавно народного депутата від «Опозиційного блоку», а також одного з головних фінансових спонсорів УПЦ (МП) Вадима Новинського занесли до бази «Миротворця».

Автори анкети Новинського називають його «відповідальним за поширення кремлівської пропаганди у вигляді так званого «русского міра» від імені УПЦ (МП)».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ