Про це повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

«Управління ГПУ з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях здійснює досудове розслідування та процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом сприяння Слідкомом терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» шляхом притягнення завідомо невинних громадян України до кримінальної відповідальності та жорстокого поводження з ними», – йдеться у повідомленні.

Як пише Лисенко, наразі установлено, що у травні-червні 2014 року в структурі центрального апарату СК РФ створено управління з розслідування злочинів, пов’язаних із застосуванням заборонених засобів та методів ведення війни. Метою діяльності цього управління, як вбачається з офіційного сайту установи, є притягнення українських військових до кримінальної відповідальності за нібито вчинені ними злочини стосовно мирних громадян.
«Тобто створення вказаного підрозділу у структурі СК РФ, а також необґрунтоване порушення ними кримінальних справ направлено на сприяння терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР» у їх злочинній діяльності, а також дискредитацію українських військових», – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, завдяки плідній співпраці між Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України та Генеральною прокуратурою України наразі додатково здобуто беззаперечні докази безпідставності висунутих звинувачень стосовно 8 діючих та колишніх командирів бригад Збройних Сил України, більшість з яких взагалі не перебувала в зоні проведення АТО в інкримінований СК РФ їм період.
«У зв’язку з цим управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України прийняло процесуальне рішення щодо невинуватості вказаних 8 українських військовослужбовців», – йдеться у повідомленні.
Загалом, з початку роботи на вказаному напрямі, вже прийнято рішення стосовно 17 осіб.
«Наведені факти вчергове вказують на необґрунтованість та абсурдність звинувачень українських військовослужбовців з боку працівників СК РФ та будуть використані в доведенні вини останніх щодо незаконного переслідування громадян України, а також у пособництві російсько-терористичним силам», – наголошує Лисенко.

ІА "Вголос": НОВИНИ