Відповідне рішення було опубліковане на сайті Конституційного суду Польщі, повідомляє Onet.pl.

У документі, підписаному заступником генпрокурора Польщі Робертом Гернандом, повідомляється про визнання конституційним пункту про покарання за приписування польському народові чи польській державі відповідальності чи співвідповідальності за злочини, вчинені Третім німецьким рейхом.

Разом з тим, неконституційним визнано пункт закону, котрий передбачає, що «незалежно від законодавства, чинного в місці скоєння забороненого акту, закон застосовується до громадян Польщі та іноземців у разі скоєння ними відповідних злочинів».

«Це призведе до створення дисфункціонального регулювання, що може мати відмінні результати від тих, що передбачалися, а також допровадити до підривання авторитету Польської держави, яка не зможе забезпечити виконання встановленого нею закону», – йдеться у повідомленні.

Конституційний суд Польщі ще не встановив терміну для розгляду цієї справи.

Як повідомляв «Вголос», закон про Інститут національної пам'яті набув чинності 1 березня.

Відомо, що 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Законопроект складається з двох частин.

Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення «злочинів» українських націоналістів та українських організацій, які «співпрацювали з Третім рейхом».

У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті». 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ