Україна повинна негайно використовувати європейський досвід щодо використання світловідбивних елементів, щоб зменшити кількість смертей на дорогах.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook нардеп Антон Геращенко.

«Я закликаю прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра МВС Арсена Авакова очолити рух за впровадження обов'язкового носіння світловідбивних наклейок для дітей в Україні», - наголосив він.

На думку нардепа, якби в Україні було обов'язковим носіння світловідбивних наклейок на одяг, як це є в низці європейських країн, трагедії, яка сталася на Чернігівщині, де водій збив на смерть жінку з дітьми, можна було б уникнути.

«Маленький світловідбивач, ціна якого - копійки, закріплений на липучці на одязі дитини або на дитячій колясці, може зберегти десятки, сотні життів на рік. Те ж стосується і дорослих, які живуть в сільській місцевості і часто ходять ввечері вздовж неосвітлених автодоріг», - додав Геращенко.

Нардеп навів приклад Естонії, де 1999 року загинуло 45 пішоходів, 80% із них - під колесами у вечірній і нічний час. А після урядової компанії з безоплатної роздачі світловідбивних елементів через два роки загинуло лише 7 естонців.

«В Естонії батьків можуть оштрафувати на 40 євро, якщо на одязі їхньої дитини не буде світловідбивного елемента», - запевнив він.

Нардеп зазначив, що у Латвії після проведення такої кампанії смертність пішоходів знизилася в 2,5 рази.

ІА "Вголос": НОВИНИ