У Польщі виникли сумніви, чи польський герб не є часом плагіатом. Про це у вівторок, 30 жовтня пише варшавська газета Rzeczpospolita.

Еліза Бітц-Шарпентьє, народжена в Бельгії французька скульптор, художниця й авторка медалей, не набула занадто великої слави, про що може свідчити факт, що запис про неї є лише в німецькомовній Wikipedia. То чи має вона потрапити до підручників із історії як авторка польського герба? Таку пропозицію висунув Єжи Miхта, знавець геральдики.

Він видав книгу «Середньовічний і сучасний Білий орел — герб Польської держави в національній і територіальній геральдиці», яка наробила галасу поміж фахівців. Приводом для скандалу стала зазначена в книжці теза, що професор Сигизмунд Каміньський, котрого вважають автором затвердженого 1927 року герба держави, перерисував його з і створеної трьома роками раніше медалі Бітц-Шарпентьє.

На цій медалі був розміщений профіль Яна Падеревського, видатного польського піаніста, і зазначена дата — 1924 рік. На реверсі мисткиня помістила зображення орла, майже ідентичного з тим, який подав Каміньський.

«Обидва (орли. — Ред.) мають такий самий вигляд голови і шиї, випростані і мають понесені вгору крила, а між окремими перами — така ж відстань», — пише науковець. На його думку на крилах є також схожі перев'язі, ідентичні хвости, а якщо йдеться про ноги, то оперення, пальці та кігті, то вони ідентичні.

Та чи можна говорити в такому випадку про плагіат? Д-р Міхта вважає, що так.

ІА "Вголос": НОВИНИ