Про це розповіла голова громадської організації «Шторм» Олена Антонова, яка залишилася жити в  окупованому Криму, де допомагає іншим патріотам знову отримати українські документи, пише Народна правда.

«За російським законодавством я не роблю нічого протизаконного. Мене сприймають як не зовсім адекватну людину, яка придумала, ніби вона українка. Але їм нема чого мені пред’явити. Погрожують мені вчорашні друзі, з якими ми пили чай на моїй кухні, спілкувалися, товаришували. Сьогодні вони говорять мені: «Ти тут жити не будеш», «Забирайся в свою Україну», «Геть звідси, тварюка українська». Це, якщо чесно, боляче чути кожен раз. Неможливо звикнути до цього», - розповіла Олена Антонова.

Також вона поскаржилася, що в Україні ніхто не підтримує кримчан, які приміром приїжджають виготовити український паспорт, натомість ведуть на допити.

«Ще в 2014 році якість паспортного обслуговування була гарною. І ставлення до нас, кримчан, котрі люблять Україну – теж. Потім все змінилося. Зараз умов, коли кримчанин може зберегти на документальному рівні свою ідентифікацію, як громадянина України, практично не залишилося. Нас «футболять», ніхто не підтримує. Ми приїжджаємо на материк, щоб вклеїти фото в український паспорт, а нас ведуть на допит. Перше про що запитують людей: «А чи є у Вас російський паспорт?». Це приниження», - зауважила кримчанка

Російський паспорт жінка назвала «документом, який дозволяє існувати», натомість кожен раз, приїжджаючи в Україну кримчани відчувають принизливе ставлення.  

«Це не паспорт, це документ, який дозволяє людям існувати в тих умовах що є зараз в Криму. А паспорт у нас один – український. Буквально кілька хвилин тому мені зателефонувала жінка, прихильниця України. Вона плакала в трубку бо її почали серйозно допитувати. Вона запитує: «За що вони так до мене ?!» А я не можу їй нічого відповісти. Крім того, не приймають документи, іноді з абсолютно надуманих причин. Шістнадцятирічна дівчинка приїхала разом з мамою, щоб отримати українське громадянство, вступити до українського ВНЗ. А у мами вимагають підтвердження громадянства України. Яке ж вам треба підтвердження, якщо у мами український паспорт на руках і вона навіть не взяла той документ, який називають «російським паспортом». Відмовилася від нього. Вони вийшли з паспортного столу в сльозах. Скажіть мені, хіба це нормально? Адже питання не в папірцях, не в паспортах, питання в ідентифікації наших дітей з Україною. Ми, кримчани, котрі люблять цю країну, хочемо цього. Але іноді, в розпачі, я думаю, що самій Україні пора відповісти самій собі на головне питання, а чи потрібен їй Крим як частина української території?», - зазначила Олена Антонова.

Вона наголосила, що незважаючи на це, залишити півострів не планує. «Ніколи. Я не буду і не хочу цього робити (їхати. - Ред.). Як і тисячі людей, які живуть у Криму, я усвідомлюю і відчуваю себе українкою», - зазначила Антонова.

Вона уточнила, що прихильників Росії у Криму все одно стає менше після того, як вони зіткнулися з російськими реаліями.

ІА "Вголос": НОВИНИ