Про це у вівторок, 3 липня, повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, повідомляє Еспресо.

Свою участь в акції вже підтвердили гірники «Селідоввугілля», «Волиньвугілля», «Лисичанськвугілля» та інших об'єднань.

«Я сьогодні з колегами профспілки був на зустрічі у міністра енергетики Ігоря Насалика, і ми бачимо безвідповідальну поведінку міністра. Два тижні тому він говорив нам, що домовився з Президентом і законопроект №8362 буде проголосований, а він навіть на бюджетному комітеті не розглядався. Тепер він вже не так оптимістично говорить, що вже на 90% впевнений, що в четвер цей законопроект буде проголосований і він нібито з кимось домовився. А чи потрібен нам такий міністр, якщо він обсадився «смотрящими», а заборгованість із зарплати перевищила 1 млрд гривень?», - сказав Михайло Волинець в ефірі одного з телеканалів, пояснюючи причини недовіри до Міненерговугілля з боку профспілок та шахтарських колективів.

На думку Волинця, саме бездіяльність міністерства в кризовій ситуації і невиконуючі обіцянки з боку міністра Ігоря Насалика підштовхнули шахтарів до того, що вони страйкують у регіонах і масово йдуть зі страйком на Київ. Під Верховною Радою і Кабміном гірники вимагатимуть від влади погашення багатомісячної заборгованості із заробітної плати та збільшення інвестицій у вугільну галузь з боку держави. 

«Ми будемо вимагати від депутатів ухвалення законопроекту, поданого народним депутатом Михайлом Бондарем, що передбачає збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 2,8 млрд гривень. Це дозволить в якійсь мірі до кінця року провести модернізацію шахт і забезпечити енергетичну безпеку країни, а також виплачувати зарплату шахтарям до кінця року», - повідомив глава шахтарської профспілки.

За словами Михайла Волинця, профспілки збирають ще більше шахтарів, ніж минулого разу, коли разом з афганцями і чорнобильцями гірники пішли на штурм Верховної Ради. Очікується, що 5 липня в Києві страйкуючі працівники державних шахт приєднаються до акції протесту залізничників.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ