Серед країн, які він відвідає, – Саудівська Аравія, Єгипет, Ізраїль, Катар і Джибуті, інформує Голос Америки.

У розмові з репортерами в дорозі до Ер-Ріяда Маттіс закликав, щоб криза в сусідньому із Саудівською Аравією Ємені була розглянута й врегульована шляхом переговорів за участю представників ООН для покладення краю громадянській війні.

Адміністрація Дональда Трампа може взяти активнішу участь у врегулюванні кризи в Ємені, який часто розглядається як війна, яку чужими руками ведуть Іран і Саудівська Аравія.

На Близькому Сході регіональні лідери хочуть скласти думку про новий підхід американської адміністрації до їх суперника – Ірану.

Американські офіційні особи дали зрозуміти, що президент хоче зміцнювати стратегічні відносини з Саудівською Аравією, яка підтримує боротьбу з повстанцями Хуті, на стороні яких знаходиться Іран.

Маттіс також хоче обговорити, як регіональні союзники можуть допомогти стабілізації становища в охоплених війною Іраку і Сирії, де місцеві сили, підтримувані операціями коаліційних сил США, борються з бойовиками «Ісламської держави».

Міністр також побуває в Джибуті, де знаходиться єдина військова база США в Африці. Але американці більше не є єдиними іноземними військовими в регіоні.

Всього лише в кількох кілометрах від американських військ конкурент США, Китай, будує першу закордонну військову базу в спробі посилити вплив Китаю в районі Африканського Рогу.

«Присутність Китаю значна, – зазначив Руді Делеон, колишній заступник міністра оборони США. – Це не традиційна західна «м’яка сила», коли мова йде про гуманітарну місію, тому що Китай проявляє явний інтерес до наявних там ресурсів».

Незважаючи на те, що землі і прибережні акваторії Африки багаті на нафту, золото і природний газ, у регіоні багато бідних.

Експерти стверджують, що Китай проявляє інтерес до розвитку деяких із найбідніших територій у цьому регіоні, де місцеве населення бореться з руйнівною посухою.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ