Глава секретної розвідувальної служби Великобританії МІ-6 Алекс Янгер заявив, що бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) користуються хаосом у Сирії для того, щоб готувати теракти проти Великобританії та її союзників, пише «DW».

Янгер, який вперше зробив публічну заяву з моменту свого призначення на посаду у 2014 році, заявив, що хаос у Сирії створює, зокрема, і участь у війні Росії на боці президента країни Башара Асада.

"Поки я це розповідаю, добре організовані структури ІД, які займаються підготовкою нападів за кордоном, планують насильницькі акції проти Сполученого Королівства і наших союзників, навіть не маючи необхідності залишати територію Сирії", - заявив Янгер.

За його словами, рівень терористичної загрози у Великобританії є "безпрецедентним", і він не знизиться до того часу, поки триватиме громадянська війна у Сирії. "Ми повинні вступити в бій з ворогом, проникнути у терористичні організації на високому рівні. Я маю на увазі бути настільки близько до джерела, наскільки це можливо", - наголосив глава МІ-6.

Глава британської розвідки назвав цинічним тактичним розрахунком рішення президента РФ Володимира Путіна втрутитися в громадянську війну в Сирії на боці Башара Асада. Діючи таким чином, Росія скооперувалася з алавітською меншістю, до представників якого сунітська більшість Сирії ставиться з підозрою, пояснив Янгер.

"Оголошуючи терористом будь-кого, хто протистоїть жорстокому уряду, Росія відштовхнула від себе сунітів - саме ту групу, підтримка якої необхідна для перемоги над екстремістами. Росія і сирійський режим намагаються перетворити Сирію на пустелю і називають це миром", - переконаний глава МІ-6.

Алекс Янгер також заявив, що "гібридні війни", кібератаки і пропаганда стають "все більш небезпечним феноменом", який представляє "фундаментальну загрозу" для західних демократій.

ІА "Вголос": НОВИНИ