Про це він заявив у телефонному інтерв'ю угорському виданню Magyar Nemzet, яке поспілкувалось з люксембурзьким дипломатом після того, як глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав його «ідіотом», який «ненавидить Угорщину».

Раніше у інтерв'ю німецькому виданню Der Tagesspiegel Ассельборн розкритикував угорську законодавчу ініціативу «Стоп Сорос» і закликав Європейську комісію розпочати санкційну процедуру проти Угорщини.

«Я не ненавиджу Угорщину, Петера Сійярто чи Віктора Орбана. Мова не про особистості, а про базові принципи, цінності, закони та повагу людської гідності у кожній країні-члені ЄС.

Ми не можемо прийняти покарання для неурядових організацій, які допомагають шукачам притулку. Такі методи застосовують лише авторитарні режими, недостойні демократичного Європейського Союзу», – пояснив свою позицію люксембурзький міністр.

Ассельборн наголосив, що у нього абсолютно нормальні стосунки з угорським колегою Сійярто. «У мене немає злості, яка могла би вплинути на наші відносини. Як я сказав, мова йде про принципи та цінності. Угорська політика кидає виклик принципам Європейського Союзу», – додав він.

Люксембурзький міністр зазначив, що не може зрозуміти мислення угорського уряду і застеріг, що його політика може дорого коштувати Будапешту.

«Угорський народ повинен розуміти, якщо у них є уряд, який таке робить, то ціною цьому може бути членство у ЄС. Мені було б дуже сумно, якби це трапилося», –  заявив Ассельборн.

Зазначимо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто обізвав свого люксембурзького колегу Жана Ассельборна ідіотом з божевільними ідеями. Таким чином Петер Сійярто відреагував на заяву Ассельборна, який закликав ЄС протистояти угорським планам ввести заборону на діяльність неурядових організацій, що допомагають мігрантам.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ