Про це повідомляє Департаментом інформації УГКЦ.

«У Страсний четвер, ми споминаємо, як наш Господь Ісус Христос служить своїм учням, промовляє до них і залишає найбільший дар для людства – Себе у Пресвятій Євхаристії, і для її постійного звершення встановлює Святе Таїнство Священства. І ми запрошені нашим Спасителем іти слідом за Ним, уподібнюватися до Нього, бути Його слугами, давати  щедро Його іншим, служити», - йдеться у звернення Глави УГКЦ.

Як мовиться у Посланні, це покликання включає відповідальну місію – навчання і виховання у вірі Божого люду, довіреного священикам. «Ми маємо передавати людям спасенну науку, робити учнями Христа всіх, до кого свята Церква нас посилає, звіщати їм Боже Слово, навчаючи правд святої віри та супроводжуючи вірних усіх вікових категорій у духовному зростанні», – запевняє Блаженніший Святослав.

Як зауважується у тексті, сьогодні ще не всі священнослужителі уповні усвідомлюють особисту відповідальність за катехитичне служіння. Однак саме душпастир, той, кому Христос доручив бути видимим і діяльним образом Його Самого – Доброго Пастиря – повинен дбати про зростання та дозрівання у вірі кожної особи, яку Він поручає його опіці.

«З великою тривогою нині спостерігаємо, що навіть ті люди, котрі часто приходять до наших храмів, дуже мало знають того Бога, в якого вірять. Ми покликані відкрити і допомогти зрозуміти нашим вірним Слово Божественного Євангелія, щоб вони  пізнали Ісуса, увірували в Нього і стали  Його справжніми й переконаними послідовниками. Ось чому навчання віри є осердям священичого служіння», – пише Глава УГКЦ.

Катехизувати потрібно, переконує Предстоятель, не лише дітей, які готуються до першої Святої Сповіді. Цього учительського служіння не менше потребують молодь і старші, ті, яким загрожує небезпека втрати віри, і ті, хто шукає відповідей на складні питання свого життя.

У нашій Церкві є чимало підготовлених і ревних катехитів-мирян та катехитів-монахинь. Тому священики повинні запрошувати їх до служіння у парафіях. «Проте хочу наголосити, що катехити-миряни є лише помічниками священиків і не можуть бути їх повноцінними заступниками», – зауважив Глава Церкви.

«Ми повинні спитати себе: чому сьогодні – коли минули десятки років відтоді, як ми отримали дар свободи для нашої Церкви в Україні, а наші спільноти на поселеннях можуть вільно розвиватися – маємо парафії, в яких катехизація як така не ведеться? Як може бути живою парафія без добре налагодженої постійної якісної катехизації чи школи віри?», – риторично запитує Глава Церкви в Посланні.

Церква закликає нас переосмислити наші методи катехитичного служіння та євангелізації, – запевняє Блаженніший Святослав.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ