Про це заявив отець і глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав у своїй доповіді "Україна - Польща - Росія: чи можливі мир і поєднання?" на Гнєзненському з'їзді з нагоди 1050-річчя Хрещення Польщі", повідомляє департамент інформації УГКЦ.

"З боку Росії потрібна свідомість усіх вчинених нею кривд сусіднім народам, а це в ситуації, що склалася, видається малоймовірним. У російському інформаційному просторі панує переконання, що Росія ніколи не була агресором і провадила тільки "визвольні" війни, включно з теперішніми діями в Криму і на Донбасі", - наголосив предстоятель.

Водночас він зазначив: попри весь драматизм ситуації треба шукати шляхів до відбудови ширших добросусідських взаємин між церквами, народами та державами.

«Звідки я черпаю таке переконання? – каже духовний лідер греко-католиків, – По-перше, Революція гідності не мала в собі націоналістичного характеру і не була антиросійською подією, бо це був протест проти насилля, корупції і нової форми колоніалізму російської влади. Більшість учасників Майдану розмовляла російською мовою. По-друге, проєвропейський вибір українського суспільства кинув виклик новій російській ідеології, але в жодному разі не російському народові, ані не його культурі чи Російській Православній Церкві. По-третє, близько 60 відсотків солдатів, що помирають за вільну і незалежну Україну, є російськомовними. А російські філософи та культурні діячі, котрі не сприймають регресу російської політичної системи до часів радянської ідеології, приїжджають до України, де почуваються комфортно, оскільки до них ставляться як до вільних громадян. По-четверте, попри офіційну статистику, котра свідчить про 80-відсоткову підтримку в Росії сучасного політичного бачення російської влади, існують значні сумніви щодо її достовірності та об’єктивності. Оскільки повертається радянська система залякування і примусу, люди відповідають інтерв’юерам так, як би вони це робили за часів Сталіна чи Брежнєва. По-п’яте, звичайні прості росіяни не хочуть війни з Україною. Занадто глибокими в людях ще залишаються рани, нанесені пережиттями часів Другої світової війни. Надалі побутує переконання, що не важливо, що буде, аби не було війни».

На переконання Блаженнішого Святослава, прагення до зменшення напруги в російсько-українських відносинах і взаємного пробачення та поєднання може з’явитися лише після того, як буде припинена збройна агресія, нормалізовані стосунки на міждержавному рівні, і лише тоді перейдеться до поєднання між людьми

Під час з'їзду Блаженніший Святослав також зустрівся із Президентом Польщі Анджеєм Дудою та обговорив із ним питання українсько-польської співпраці.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ