Про це пише Naked Science.

Дослідники порівняли дві популяції тварин, що мешкають в районі Великого Бар'єрного рифа. У групі, яка живе в більш теплих водах, виявилися самками 99,1% дитинчат, які нещодавно з'явилися на світ. У популяції з більш холодного району виявили лише до 69% самок. Таке порушення може призвести до зникнення багатьох видів черепах — це, в свою чергу, відіб'ється на житті всієї екосистеми.

У морських черепах, в тому числі в зелених (супових) черепах стать тварини залежить від температури піску, в якому перебувала кладка яєць. Самці з'являються при більш низькій температурі, самки — при більш високій. Підвищення або зниження температури на кілька градусів може не тільки змінити співвідношення статей у кладці, а й знищити більшу частину яєць. При цьому смертність дитинчат черепах вкрай висока. Велика частина дитинчат, що вилупилися з яєць, не добирається до води: черепахи стають здобиччю хижаків.

Біля Великого Бар'єрного рифа мешкають дві великі популяції зелених черепах: південна і північна. Вони не перетинаються і генетично відособлені один від одного. Черепахи певної популяції годуються в одному і тому ж районі і відкладають яйця на тому ж ділянці узбережжя, де самі з'явилися на світ. Вчені проаналізували зразки крові 411 зелених черепах, щоб встановити їх стать. Належність до певної статі виявляли за рівнем деяких гормонів.

В південній популяції виявилися самками від 65% до 69% тварин. У північній, що мешкає в більш теплому районі, самками були 86,8% дорослих черепах, 99,8% "підлітків" та 99,1% дитинчат. Вчені зіставили ці дані з графіком зміни температур в районі Великого Бар'єрного рифа. З'ясувалося, що співвідношення статей у північній популяції порушується вже понад 20 років, і цей процес пов'язаний із зростанням температур.

В подальшому недолік самців зелених черепах може стати ще більш гострим.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ