31 січня стало відомо, що Україна отримає новітню зброю від американської компанії Boeing. GLSDB (дослівно Ground-Launched Small Diameter Bomb – бомба малого діаметра наземного запуску) точно стане у пригоді нашій армії, проте, чи зможе вона змінити ситуацію на полі бою? Дізнаєтесь у цьому матеріалі.

Історія створення

Отже, GLSDB, це творіння Boeing і Saab Group, які вирішили після відмови американської армії від касетних боєприпасів типу М26 не утилізувати реактивні двигуни від них, а поставити їх на високоточні плануючі бомби малого діаметра GBU-39. Про розробку стало відомо ще у 2019 році, але до 2022 року озброєння так і не з’явилось в арсеналі США. У 2023 році вперше з’явились новини про передачу цих боєприпасів Україні, потім терміни змістили на початок 2024 року.

Характеристики диво-боєприпасу

Тип бомби яку передають нам США запускається з наземного носія, тобто з РСЗВ «HIMARS». На відміну від усіх РСЗВ, що використовують балістичну траєкторію, GLSDB запускається на задану висоту, після чого переходить в режим планування встановленої траєкторії.

Боєприпас GLSDB забезпечує 360-градусне охоплення для великих і малих кутів атаки, обльоту сектора для ураження цілей у важкодоступній місцевості або, що найцікавіше, повернення до мети за ракетою-носієм. Тобто, він може пролетіти повз цілі, повернутись і завдати удару з більш вигідного кута. Ціна одного боєприпасу становить близько 40 тисяч доларів, що дозволить Україні отримувати їх у достатніх кількостях. Крім цього, ці ракети досить легкі у виробництві, адже матеріалу для їх створення достатньо на воєнних складах США. Дальність польоту GLSDB – 150 км. Крім цього, боєприпас має здатність повертатись на 70 км назад. Може вражати сухопутні, так і надводні цілі.

В цій системі вражає точність, а саме до 1 метру похибки. Тобто, така бомба може спокійно потрапити не те що в бліндаж, вона може влетіти у маленький отвір. Це дає GLSDB значну перевагу над звичайними фугасними авіаційними бомбами та артилерією. Якщо США зможуть забезпечити велику кількість цих снарядів, то дорогоцінних знищених цілей в тилу ворога приємно побільшає.

Протидіяти такому боєприпасу майже неможливо. Російське ППО попри заяви пропагандистів не має здатності збивати настільки швидкі та керовані цілі. GLSDB летить по заданій траєкторії, може оминати системи ураження та не реагує на ворожий РЕБ. Тобто, випущений боєприпас майже точно досягне своєї цілі.

Варто зазначити, що Україна уже отримувала схожий тип озброєння. У квітні 2023 року в арсеналі ЗСУ з’явились плануючі боєприпаси JDAМ. Вони являють собою комплект із крил, що кріпляться в середній частині бомби та хвостового блоку. JDAM має кероване оперення, що дозволяє бомбі маневрувати. Точність теж майже ідеальна, проте носієм є літак, що ускладнює застосування. Дальність атаки складає близько 70 км, що вдвічі менше ніж у GLSDB.

Чи зможе GLSDB змінити ситуацію?

Варто розуміти, що ці боєприпаси не зможуть змінити ситуацію на фронті стратегічно. Вони точно не стануть нашим «Game Changer». Наразі ситуацію на фронті навряд чи може змінити будь-який тип озброєння, окрім хіба ядерного. Україні потрібний мобілізаційний ресурс та велика кількість артилерії і різних систем ураження, як от GLSDB. Кількість і якість повинні бути завжди разом, адже одне без іншого не дасть результату. Але нова зброя від компанії «Boeing» точно не буде зайвою. Дальність ураження в 150 км дає можливість завдавати ударів по логістиці ворога на нашій території. Наприклад, завдяки точності ці боєприпаси зможуть вражати ворожі колони. Крім цього, у зоні ураження GLSDB є достатньо штабів та складів, від яких залежить функціонування російської армії на тактичному рівні.

GLSDB - це чудова новітня зброя, від якої ЗСУ отримають безліч користі. Проте, не варто сподіватись, що нашу перемогу забезпечить диво-бомба.

Тарас Сабатюк, студент факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

ІА "Вголос": НОВИНИ