Про це в студії «Правди.Наживо» заявив Голова Держкіно Пилип Іллєнко, який завітав до Львова в межах проекту Ірини Фаріон «Від книги до мети».

«Зараз за підтримки Держкіно створюється півсотні повнометражних художніх фільмів - як ігрових, так і анімаційних. Це безпрецедентна кількість для України. А крім того ще є документалістика, короткометражна анімація…», - додав він.

За словами Пилипа Іллєнка, тепер українські фільми переживають період відродження:

«Ми повертаємося до тієї величі, яке українське кіно мало. Але змінилася парадигма і формат існування українського кіно. У часи Довженка українське кіно існувало в режимі пристосування до держави, яка використовувала митців у своїх ідеологічних цілях. Сьогодні українське кіно розвивається у зовсім іншому форматі».

Через те, що українське кіно більше не пристосовується до держави, з’являються такі фільми, як «Червоний» чи «Кіборги».

«Кіборги» для мене знамениті тим, що це фільм про боротьбу ідей. Це фільм, який побудований за принципом антиномій – коли кожна із висловлених думок має дуже широку аргументаційну базу. Дуже класно, що фільми, які робить українське Держкіно, наповнює телепростір мисленням – під впливом таких фільмів може формуватися інша модель української свідомості, яку, врешті-решт, можна буде назвати національною свідомістю», - додала Ірина Фаріон.

До слова, за оцінками експертів, цього року приблизно 1 млн українців купили квитки на саме на українські фільми. Це суттєво більше, ніж в минулому році. А в 2010 , наприклад, жоден глядач не купив квиток на наші фільми, тому що їх просто не було в прокаті.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА

 

ІА "Вголос": НОВИНИ