Британський фізик Стівен Гокінг вважає, що людство через 100 років може загинути через нестерпну спеку внаслідок глобального потепління. Про це вчений розповів в другому епізоді документального серіалу «Улюблені місця», повідомляє видання CNET, - пише ТСН.

Учений порівнює Землю з Венерою для кращої наочності. Колись Венера, як і Земля, була вкрита океанами, проте вони випаровувались через близьке розташування планети до Сонця. Водні випари, що акумулюють тепло,  наситили атмосферу планети і перетворили її на таку, якою ми її знаємо зараз: із температурою поверхні, що сягає 467 градусів Цельсія, та тиском, що перевищує земний в 93 рази і може розчавити підводний човен.

«Якщо ви зустрінете того, хто заперечує глобальне потепління, порадьте йому відправитися на Венеру. Я оплачу поїздку», - жартує науковець.

Отже, до того, що відбувається на Венері призвів парниковий ефект, коли щільний хмарний покрив пропускає сонячне тепло, але перешкоджає його виходу назад в космос. Схожі процеси, хоч і в менших масштабах, відбуваються зараз і на Землі, де парниковим газом став вуглекислий.

Якщо зміни клімату триватимуть, впевнений Гокінг, Земля буде нагадувати Венеру. Вже через 100 років умови на нашій планеті почнуть незворотно погіршуватися, і людству доведеться шукати новий дім.

ІА "Вголос": НОВИНИ