Як повідомляє прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода», своє рішення націоналіст пояснив незгодою з обраним курсом уряду на тотальну приватизацію лісів України.

Окрім того, Валерій Черняков зазначив, що після дочасних парламентських виборів сформовано нову коаліцію, до якої не увійшли представники ВО «Свобода», тому відповідальність за соціально-економічну ситуацію в країні, зокрема лісову галузь, повинні брати на себе представники новосформованої влади.

«Рішення про відставку я ухвалив у зв’язку з формуванням нового уряду після дочасних парламентських виборів та відсутністю в коаліції наших представників. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» не сприймає курс влади на затягування пасків для пересічних українців і водночас відсутність реформаторських кроків задля реального скорочення дефіциту бюджету держави. «Свобода», яка нині є, по суті, національною альтернативою для українського народу, вважає: замість того, щоб визискувати населення, необхідно змусити олігархів платити податки та повернути у власність народу те, що вони незаконно приватизували, а фактично вкрали. Тож нині все, що відбувається в Україні, і в лісовій галузі зокрема, є відповідальністю нового уряду, парламентської коаліції та Президента», – наголосив Валерій Черняков.

Окрім того, «свободівець» підкреслив, що обраний урядом курс на приватизацію українських лісів – це фактично крок до їхнього знищення заради короткострокових фінансових дивідендів: «Я категорично не погоджуюся з обраним урядом курсом на приватизацію лісів України. Такі дії у близькій перспективі призведуть до економічного занепаду лісової галузі, зростання рівня безробіття, зниження податкових надходжень до державного бюджету, зниження соціальної та економічної ролі лісів. Намагання уряду отримати тимчасовий економічний зиск обернеться для українців утратою природного багатства, яким користується не одне покоління, бо ліси України є її національним багатством, а не власністю олігархів».

Довідка: Валерія Чернякова було призначено на посаду голови Державного агентства лісових ресурсів України розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року.

За підсумками 10 місяців роботи Валерія Чернякова на посаді голови Держлісагентсва лісова галузь досягла високих господарсько-фінансових показників. Уперше на тлі загальнодержавного падіння ВВП лісова галузь показує економічне зростання, порівняно з відповідним періодом 2013 року. Так, підприємства галузі сплатили в бюджети всіх рівнів на 194 млн грн більше податків, зборів та обов’язкових платежів. Середньомісячна зарплата працівників галузі за 9 місяців 2014 року зросла, порівняно з відповідним періодом 2013-го, на 13% і становить 3362 грн. Обсяг шкоди, заподіяної лісу незаконними рубками, зменшився на 36%, а за фактами виявлених порушень лісового законодавства до правоохоронних органів передано 716 справ.

Окрім того, вдалося налагодити систематичне патрулювання лісових масивів – проведено 16,1 тис. рейдів,  до адміністративної відповідальності притягнуто 2,8 тис. порушників. Звільнено працівників старої системи, зокрема 17 співробітників центрального апарату; 10 начальників обласних управлінь та 60 директорів державних лісогосподарських підприємств. Призначено 6 нових керівників територіальних органів, які мають відповідну вищу освіту і не причетні до режиму Януковича, та 49 керівників державних підприємств.

Для запобігання незаконному промислу диких тварин було ініційовано внесення змін про збільшення відшкодування збитків за незаконне полювання. Вперше пропозиції щодо внесення змін до закону було обговорено з громадськістю й користувачами мисливських угідь, що раніше не практикували. Нині документ проходить процедуру погодження.

За керівництва Валерія Чернякова відкрито телефонну «гарячу лінію», яка працює 24 години на добу. Кожен громадянин отримав можливість повідомити безпосередньо керівництво про виявлення порушення в лісовому господарстві. З початку проведення антитерористичної операції, з березня 2014 року, Держлісагентство України та підприємства лісового господарства забезпечують українські військові частини безперебійною допомогою. Зокрема, у зону бойових дій скеровано 14 млн грн добровільних внесків працівників галузі, на 2,5 млн придбано касок, бронежилетів, берців, медикаментів, продуктів харчування, засобів гігієни, речей для облаштування побуту тощо. У зону АТО передано 950 кубометрів пиломатеріалів, 3851 кубометр дров для відновлення інфраструктури Донбасу.

З ініціативи Валерія Чернякова напрацьовано концепцію реформування галузі, що передбачає гармонізацію лісового законодавства України до вимог законодавства ЄС.

ІА "Вголос": НОВИНИ