Про це заявив народний депутат України від ВО «Cвобода» Андрій Іллєнко, повідомили «Вголосу» у прес-службі політичної партії.

Він закликав українців взяти участь у голосуванні на сайті Міністерства інфраструктури України щодо присвоєння аеропорту «Бориспіль» імені Івана Мазепи.

Націоналіст наголосив, що Мазепа – це не просто видатний політичний діяч, що творив українську державу – він  був винятковим, найбільшим меценатом своєї доби, особою, якою надихалися класики світової культури.

«Нинішній вигляд Софійського собору – заслуга Мазепи. Саме він розбудовував Києво-Печерську Лавру, був покровителем Києво-Могилянського колегіуму, який за його часів отримав статус академії. Ба більше, Іван Мазепа був героєм світової культури – про нього писали й ним надихалися Байрон, Вольтер, Гюґо, Ференц Ліст, Ежен Делакруа. Тобто йдеться про фігуру світового масштабу.

Але найважливіше, що Іван Мазепа – національний лідер, який кинув виклик Московській імперії та проголосив українську незалежність і фактично через це отримав прокляття цієї імперії. Нині його фігура для України надто актуальна, бо ми продовжуємо боротьбу з нашим одвічним московським ворогом, який і донині заливається люттю при згадці про Мазепу», – підкреслив Андрій Іллєнко.

«Свободівець» констатував, що довкола присвоєння імені Мазепи аеропорту «Бориспіль» є чимало маніпуляцій, мовляв, летовище втратить нинішню назву. «Це все абсурд, бо в разі ухвалення позитивного рішення до назви аеропорту буде додано лише ім’я Івана Мазепи. Зараз на сайті Міністерства інфраструктури розпочато голосування за різні варіанти назв, які можуть присвоїти «Борисполю», серед них і наша ініціатива щодо присвоєння імені Івана Мазепи. Ми з повагою ставимося до інших варіантів, але в цьому випадку кандидатура Мазепи взагалі поза конкуренцією! У Мазепі зійшовся і державник, і меценат, і культурний діяч. Будьмо відверті – кому ще з українців лорд Байрон присвячував свої поеми, з кого писали картини найкращі художники світу, кому присвячували свої рядки найкращі мислителі й надихалися його образом? Очевидно, що зважаючи на всі ці аргументи, головні повітряні ворота України мають носити ім’я Івана Мазепи», – наголосив Андрій Іллєнко.

Нагадаємо, що 19 травня 2016 року в парламенті зареєстрували проект Постанови Верховної Ради України «Про присвоєння імені Івана Мазепи міжнародному аеропорту «Бориспіль». Ініціяторами постанови є парламентарі-свободівці.

ІА "Вголос": НОВИНИ