Відповідне повідомлення поширила прес-служба НАЗК сьогодні, 19 січня.

«Відповідний конфлікт виник під час прийняття рішень розпорядчого характеру стосовно застосування заохочувальних виплат щодо працівників Державного агентства  України  з питань кіно, які у тому числі безпосередньо стосувались особи, з якою Пилип Іллєнко перебуває у сімейних відносинах -  начальник відділу державного регулювання кіновідеопрокату управління державного регулювання та реалізації кінопроектів Державного агентства України з питань кіно є двоюрідною сестрою Голови зазначеного агентства».

Також НАЗК підкреслює, що вказане діяння містить ознаки адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією, тому Пилипа Іллєнка запрошують прибути до НАЗК 25 січня 2018 року об 11:00.

Голова Держкіно у відповідь на цю публікацію заявив, що згадана Нацагентством родичка - Марія Іллєнко працює у цьому відділі з 1996 року, а у той час Пилип Іллєнко ще навчався на другому курсі університету.

«Керівником цього відділу вона була призначена на початку 2011 року тодішньою оцільницею Держкіно Катериною Копиловою. За весь час роботи на державній службі, а це 22 роки, в жодного керівника заувжень до роботи Марії Іллєнко не було.

Чинне законодавство України щодо державної служби та запобігання корупції не визначає двоюрідних братів і сестер близькими особами і не містить заборон щодо їх роботи в підпорядкування одне одному. Більше того, жодний закон навіть не містить визначення такого ступеня родинного звязку як двоюрідний брат або сестра, чи кузен або кузина. Законом також не визначено, що перебування у такому родстві може означати наявність конфлікту інтересів.

Більше того, безпосереднім керівником начальника відділу державного регулювання кіновідеопрокату є начальник управління, до якого входить цей відділ, а не голова Держкіно.

Ми з Марією Іллєнко ніколи не проживали разом, не вели спільного господарства, ніколи не мали і не маємо спільної власності, не займалися спільно бізнесом (вона підприємницькою діяльністю взагалі ніколи не займалася), ніколи не позичали одне одному гроші, не вчиняли разом жодних правочинів, не були членами одних і тих же політичних партій або громадських організацій, практично не проводимо спільно дозвілля і навіть в гостях одне в одного буваємо раз у кілька років.

Марія Іллєнко дійсно отримувала премії, але на загальних піставах, так само як і інші керівники структурних підрозділів Держкіно, в порядку, що визначений відповідним положенням про преміювання співробітників Держкіно за поданням керівника відповідного управління. Ніяких «окремих» премій вона не отримувала», - пише Іллєнко.

Разом з тим, у декларації Марії Іллєнко за 2016 рік вказано, що її заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, становила 186 943 грн (за рік), за 2015 рік - 112 345 грн (за рік).

«Цікаво також те, що відповідний запит НАЗК надііслало ще на початку вересня цього року, очевидно реагуючи на інформацію, наведену у запиті нардепа Парасюка, який фігурував у так званих «розслідуваннях» телеканалу 1+1. Тодіж ми надіслали всі необхідні письмові пояснення і аргументацію правової позиції Держкіно, які очевидно були не враховані НАЗК.

Не пройшло і півроку, як перевірка була нарешті завершена і відповідна інформація запущена у ЗМІ. Звичайно - в другій половіні дня в п'ятницю, і за дивним збігом обставин саме тоді, коли я перебуваю у закордонному відряджені і позбавлений можливості дати оперативну і грунтовну відповідь.

Цікаво, що за майже 10 місяців брудної дифамаційної кампанії, яку веде проти Держкіно та мене особисто телеканал 1+1, та й у попередні періоди, хто тільки не перевіряв нашу діяльність. Ось, наприклад, Рахункова Палата України не виявила жодних порушень у виплаті зарплат та премій в Держкіно. Як не виявила там і корупції, так само як і НАБУ.

За ці 10 місяців ніхно не зміг навести жодного доказу будь-яких корупційних дій керівництва Держкіно. Але ніхто не вибачився за наклепи. І ось нарешті сенсація!» - додає Пилип Іллєнко.

Наостанок очільник Держкіно повідомив, що оскаржить дії НАЗК у судовому порядку.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро розслідує величезні премії, які у 2016-му отримала очільниця Нацагентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

Днями журналісти з'ясували, що Тетяна Шкребко, засуджена за важкий корупційний злочин у справі про розкрадання 3 мільярдів гривень у податковій службі часів Віктора Януковича, після цього ще упродовж 9 місяців пропрацювала у Національному агентстві з питань запобігання корупції, перевіряючи майнові декларації високопосадовців, попри те, що мала бути звільнена з посади після набрання вироком чинності.

ІА "Вголос": НОВИНИ