Про це генпрокурор говорив після засідання комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня, пише УП.

Журналісти спитали, чи допитували у цій справі Гонтареву і Пасенюка, на що Луценко відповів:

«Конкретно ні Гонтарева, ні Пасенюк не є брокерами».

Разом з тим, за його словами, поки участь компанії ICU у злочинному угрупуванні Януковича ще вивчають.

«Якщо дії брокера будуть визнані (експертизою – ред.) незаконними, тоді, очевидно, будемо вивчати, чи цей брокер приймав рішення самостійно, чи в змові з іншими особами», – сказав Луценко.

Також генпрокурор нагадав, поки ГПУ має відповідь комісії, що дії брокера законні, але ці результати ще перевіряє одна з «обласних експертних установ».

«Після надходження відповіді, якщо дії брокера будуть визнані експертом як незаконні, то, безумовно, будуть допитані посадові особи, у тому числі, можливо, і згадані вами (Гонтарева і Пасенюк – ред.)», – сказав Луценко.

Як відомо, звітуючи на засіданні комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня, Луценко заявив, що участь брокера ІСU у схемі відмивання коштів злочинним угрупуванням Януковича перевірялася раніше і перевіряється зараз.

Раніше в ГПУ заявили, що офшорні фірми можуть відсудити назад конфісковані 1,5 мільярда гривень колишнього президента України Віктора Януковича.

7 січня телеканал Al Jazeera оприлюднив розслідування, за яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

Онищенко одразу відхрестився від прав на «гроші Януковича», куплених у Курченка, а згодом подав до суду на Al Jazeera на суму 20 мільйонів доларів через оприлюднене розслідування.

Також в опублікованій таємній постанові Краматорського суду йдеться про те, що екс-президенту Януковичу вивести 1,5 мільярда доларів з України допомогла компанія ICU.

Investment Capital Ukraine (ICU) були брокерами при купівлі облігацій кіпрськими компаніями на суму 1,5 млрд доларів в період між 2012 і 2014 роками.

Засновниками ICU є голова НБУ Валерія Гонтарева, яка продала свою частку в компанії партнерам у червні 2014-го, та Макар Пасенюк, якого характеризують як «фінансиста Порошенка».

ІА "Вголос": НОВИНИ