Компанія Trend Micro, що займається питаннями безпеки, виявила та заблокувала 29 шкідливих додатків для камер, метою яких був фішинг трафіку користувачів і крадіжка приватних світлин.

Як пише Android Police, додатки вже були видалені з Google Play Store, але до того моменту їх завантажили мільйони користувачів.

Додатки працювали за певною схемою. Після встановлення, деякі з них завантажували рекламу шахрайського або порнографічного змісту на весь екран щоразу, коли пристрій розблоковували, а деякі з додатків переспрямовували користувачів на фішингові веб-сайти з метою крадіжки особистої інформації.

Trend Micro докладно описує, як один із ідентифікованих додатків, com.beauty.camera.project.cloud, створював ярлик після запуску та приховував його значок у списку додатків, що ускладнює його видалення.

Варто зазначити, що навіть спливаючі вікна для завантаження платних плеєрів були шахрайськими, адже клацання на посилання для завантаження онлайн-відеоплеєра нічого не відтворювало.

Компанія виявила, що шкідливі програми мають постійну U-подібну схему відгуків, при цьому більшість оцінок оцінюється як п'ятизіркові або однозіркові. Такий ефект виникає через те, що справжні користувачі ставлять об’єктивно низькі оцінки, коли боти та “куплені” коментатори намагаються її підняти.

Повний список шкідливих додатків

Як писав «Вголос», нещодавно вдалося встановити, з якою швидкість поширюється Інтернет у світі.

ІА "Вголос": НОВИНИ