Google тимчасово заблокував деякі облікові записи електронної пошти уряду Афганістану, намагаючись перешкодити талібам полювання за особами колишніх чиновників, які працювали в  адміністрації, яку підтримували США.

«Консультуючись з експертами, ми постійно оцінюємо ситуацію в Афганістані. Ми робимо тимчасові заходи для захисту відповідних облікових записів, оскільки інформація продовжує надходити», - йдеться в заяві представника Google, отриманій The Post.

Не відразу стало ясно, скільки акаунтів постраждали від дій технологічного гіганта, про що вперше повідомило агентство Reuters.

Стрімкість падіння афганського уряду від рук талібів в минулому місяці викликало побоювання, що ісламські фундаменталісти скористаються доступом до майже двадцятирічних офіційних файлів, щоб виявити і помститися тим, хто працював з владою Кабула.

Один з колишніх афганських державних службовців сказав Рейтер, що таліби попросили його зберегти дані, що зберігаються на серверах, що належать міністерству, в якому він раніше працював.

«Якщо я зроблю це, то вони отримають доступ до даних і офіційних повідомлень попереднього керівництва міністерства», - сказав чоловік, додавши, що він не підкорився і тепер переховується.

За даними Reuters, близько двох десятків урядових відомств Афганістану використовували Google для обробки офіційної електронної пошти, включаючи міністерства фінансів і промисловості, а також канцелярії президентського протоколу. У повідомленні говориться, що інші агентства, в тому числі міністерство закордонних справ і сама президентська адміністрація, використовували поштову програму Microsoft.

Microsoft не відразу відповіла на питання The Post про те, які заходи, якщо такі є, робить компанія, щоб ці дані не потрапили в руки «Талібану».

Через кілька днів після того, як таліби увійшли в Кабул 15 серпня, YouTube, що належить Google, заявив, що «видалить» всі облікові записи, які, на його думку, належать екстремістському угрупуванню. На відміну від цього, Twitter заявив, що дозволить облікові записи талібів залишатися в сервісі, «проактивно» забезпечуючи дотримання своїх правил проти «прославлення насильства, маніпуляцій з платформою і спаму».

ІА "Вголос": НОВИНИ