Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень академік НАНУ Володимир Горбулін на прес-конференції у п'ятницю, повідомляє «Укрінформ».

«Я не хотів би зараз визначати термін, коли треба буде скасувати це рішення (РНБО - ред.). Можливо, ми до цього прийдемо. Але у нас дуже напружений 2017 рік. Якщо згадати, що у вересні розпочнуться широкомасштабні маневри «Захід-2017», то, я думаю, що, може, ми в цьому році й не скасуємо. Це моя особиста думка», - сказав Горбулін.

Він зазначив, що рішення про тимчасове припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення було необхідним, довгоочікуваним і водночас - запізнілим щонайменше на півтора року.

 «Головне, чого ми досягли за рахунок ухвалення рішення РНБО - це зниження температури внутрішнього політичного протистояння з 39 градусів, мабуть, до 37,5. Може, я щось перебільшую, але це моя власна оцінка», - сказав Горбулін.

Він додав, що проведений Національним інститутом стратегічних досліджень аналіз рішення РНБО засвідчив його правову обгрунтованість, суспільну необхідність та соціально-економічну важливість. За словами Горбуліна, ключовим висновком, якого дійшли експерти, є те, що воно грунтується на безумовному визнанні ОРДЛО територією України.

«Україна залишає за собою право вимагати компенсації від порушників суверенітету», - підкреслив директор НІСД.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ