Відповідне звернення ухвалили сьогодні, 7 травня, на засіданні громадської ради, передає кореспондент «Вголосу».

За попередніми даними, Старосамбірський район, як і Турківський, у процесі проведення адміністративно-територіальної реформи планують приєднати до Самбірського.

Нині Старосамбірський район поєднує в собі гірську та рівнинну території, на загальній площі 1245 км² проживає 78 331 особа. Частина району, населені пункти якої мають статус гірських, становить площу 965 км², на ній проживають понад 40 тис. мешканців.

Як приклад громадські діячі наводять досвід територіальної реформи в Польщі, де місцевим громадам удалося відстояти два гірські прикордонні повіти – Бещадський (населення 22 106 осіб, площа 1139,06 км²) та Ліський (населення 26 535 осіб, площа 834,94 км²).

«Гірський район має свої особливості, зумовлені відстанями між населеними пунктами, пронизаний ярами і річками»,  каже голова громадської ради Старосамбірського району Віталій Вовчик.

«Під час об’єднання із Самбірським районом найбільше постраждають саме гірські населені пункти. Наприклад, відстань від гірського села Галівка до найближчої залізничної станції – 20 км, а до Самбора – аж 60. І це з нашим станом доріг. За таких обставин люди покидатимуть села. Як наслідок  ми можемо втратити гірські села як осередки бойківської культури. Унаслідок поспіху під час проведення територіальної реформи та байдужості чиновників може ще більше ускладнитися нинішнє життя бойків у гірських населених пунктах. Саме тому ми обговорюємо цю проблему, звертаємося до найвищих органів влади з проханням розглянути цю ситуацію всебічно, а також на законодавчому рівні запровадити окремі програми для розвитку гірських прикордонних районів, які зроблять їх привабливими для інвестицій та проживання», пояснює він.

Громадські діячі Старосамбірщини звертають увагу на те, що гірська частина району потребує особливих підходів у реалізації соціальної та економічної політики держави, а також розумних та відповідальних чиновників, які дбатимуть про залучення інвестицій, розвиток  Старосамбірського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці з її особливостями економіки, культури, логістики.

Отож у своєму зверненні громадські діячі Старосамбірщини не лише просять зберегти гірську частину району як окрему адміністративно-територіальну одиницю, а й наголошують на необхідності розробки та ухвалення нових і поправок до наявних нормативних актів, які дадуть нове життя гірським прикордонним територіям.

«Віримо, що завдяки нашим спільним зусиллям після проведення територіальної реформи в Україні гірські населені пункти Старосамбірського району залишаться об’єднаними в одну адміністративну одиницю – Старосамбірський район, а завдяки нашій спільній праці за участю держави життя в гірській прикордонній місцевості Старосамбірського району стане по-справжньому європейським», завершують своє звернення члени громадської ради Старосамбірщини до Президента, глави його Адміністрації, прем’єр-міністра, голів Львівської облради та облдержадміністрації, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, голови Верховної Ради та голів профільних парламентського комітету та підкомітету.

ІА "Вголос": НОВИНИ