Генеральна прокуратура направила міжнародно-правове доручення правоохоронним органам Королівства Нідерланди, в якому просить відібрати у лідера партії «Рух нових сил», екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі зразки голосу.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін.

«Кілька днів тому ми направили до Голландії міжнародно-правове доручення, в рамках якого голландській владі пропонується відібрати у Саакашвілі зразки його голосу», - йдеться в повідомленні.

За словами Єніна, Нідерланди будуть це робити самостійно, відповідно до доручення.

Також Єнин уточнив, що зразки голосу Саакашвілі може надати лише добровільно.

«Безумовно, це його право. А якщо він відмовиться, то це вкотре розвінчає міф Саакашвілі про те, що він готовий співпрацювати з правоохоронними органами», - додав заступник генпрокурора.

Нагадаємо, раніше генпрокурор Юрій Луценко виступив зі звинуваченням на адресу Міхеіла Саакашвілі в отриманні від бізнесмена-втікача Сергія Курченка грошей на свою діяльність в Україні. Це Луценко доводив, демонструючи аудіозапис нібито розмови між Курченком і Саакашвілі. 

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали у ресторані Києва та вивезли у невідомому напрямку. У Держприкордонній службі згодом заявили, що лідера РНС видворили до Польщі, яка прийняла Саакашвілі за процедурою реадмісії. Саакашвілі видворили напередодні допиту  у суді у справі про розстріли на Майдані. 

Саакашвілі прилетів до Нідерландів, де планував зустрітися з родиною та оформив там посвідчення особи, що дає йому право на проживання та роботу в Євросоюзі.

21 лютого лідеру «Руху нових сил» Міхеілу Саакашвілі заборонили в'їзд в Україну до 13 лютого 2021 року.

2 березня Верховний Суд України продовжить розгляд позову Саакашвілі до президента Петра Порошенка щодо позбавлення українського громадянства.

ІА "Вголос": НОВИНИ