Про це йдеться в заяві Громадської ради.

Подаємо заяву повнотекстово:

«Ми отримали інформацію, що кандидатуру цієї особи внесено до Кабінету міністрів України на посаду керівника Держгеонадр. Про це стало відомо на засіданні громадської ради, яке відбулось напередодні.

Ми не задоволені таким рішенням та вважаємо, що цю посаду повинна обійняти компетентна людина, а головне не причетна до корупційних схем. 

У наших професійних колах Фощій Микола Васильович має негативну репутацію з корупційним шлейфом. Про це свідчить низка фактів: Фощій Микола Васильович фактично довів до банкрутства одне з найстаріших у нашій галузі підприємств, а його підлеглі впродовж років мають заборгованість по зарплаті. Борги «Південукргеології» під його керівництвом  зросли до  16 млн грн.

Наразі він є генеральним директором КП «Піденукргеологія» у місті Дніпропетровськ. Майже два роки працівникам цього підприємства не виплачують заробітних плат. Заборгованість перед колективом підприємства складає  близько 10 мільйонів гривень, і вона щодня зростає.

Фощій Микола призначив своїм заступником рідного сина. Це є грубе порушення закону «Про запобігання корупції». Адже посадовці не можуть мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких їм осіб. Фощій Микола проігнорував цю норму закону.

Окрім цього, на «Піденукргеологія» постійно не дотримується фінансова дисципліна та падають економічні показники; системно відбувається неналежне та неефективне розпорядження державним майном;  що призводить до його втрати.  За керівництва  Фощія Миколи, як керівника підприємства,   зростає заборгованість по сплаті податків;  не виконуються засадничі функції та завдання геологічного підприємства. Такі дії є результатом непрофесійної роботи керівництва підприємства та найближчим часом можуть привезти до  його банкрутства. Усі вищевказані факти зафіксовані в звіті про проведення перевірки підприємства. Свої негативні висновки дали фіскальна  служба та фінансова інспекція.  Усі результати перевірок та факти зловживань Фощієм Миколою  давно передані в  КМУ, СБУ, МВС, ГПУ, Мінприроди на НАБУ. Однак, на жаль, ми не побачили  належної реакції на ці кричущі  факти та антидержавницькі дії такого горе-керівника з боку влади.

Члени Громадської ради звертаються до верхівки влади: якщо людина зводить нанівець функціонування підприємства, що тоді буде зі Держгеонадрами під її керівництвом?

Ми обурені  такими намірами Кабміну. Нам дивно, чому уряд, якому нещодавно довірили реформування держави, вдається до таких відверто ганебних кроків. Сьогодні суспільство потребує змін, сьогодні говоримо про реформи, про відкритість та боротьбу з корупцією, то чому уряд береться за старі схеми, “просуваючи” представника олігархічних кіл, корупціонера на важливу керівну  посаду?

Ми не допустимо призначень на державні посади некомпетентних людей, які мають стосунок до махінацій та корупції. Ми будемо відстоювати нашу позицію до кінця. Вимагаємо призначення достойної кандидатури, яка не буде соромити нашу сферу. Вимагаємо, щоб кандидатура на посаду голови Держгеонадр була погоджена з громадськістю, а не формувалась внаслідок кулуарних домовленостей та фінансових інтересів».

Копія звернення: частина 1 і частина 2.

ІА "Вголос": НОВИНИ