Про це пише tmcinfo.com.ua.

Однак один лише факт презентації компанією «Укргідроенерго» ідеї побудови каскаду ГЕС викликав гнів екологів, а також мандрівників, які організовують сплави на Дністрі. Вони наголошують, що сусідня Івано-Франківщина, наприклад, наклала мораторій на реалізацію такої ініціативи і не дарма.

«Ми виступаємо проти будівництва гідроелектростанцій на Дністрі, оскільки це є Національний природний парк, і тоді він втратить своє значення. Для чого тоді було надавати йому статус Національного парку, якщо з нього виводитимуть землі для побудови цих ГЕС. Дністер тоді зникне як річка, це буде просто каскад ставків, які нікому не потрібні», – пояснив представник екологічної організації «Зелений світ» (м. Чортків) Олексій Гуска.

«Ми бачимо, що зараз робиться на Збручі. Там сплави припинилися, пропали рекреаційні зони, де немає водосховищ. Річка перетворилася на болото, де є сморід, де вмирає риба під час літніх посух», – каже мандрівник, активіст Роман Задорожний.

Що саме вивчатиме спеціально створена депутатська комісія – невідомо, оскільки перші конкретні розрахунки щодо вигоди від ГЕС і, навпаки, їхньої шкоди будуть готові за рік-два.

Громадські активісти обіцяють докласти максимум зусиль, аби гідроелектростанції на Дністрі навіть не почали проектувати, не кажучи вже про їхнє будівництво. Натомість пропонують владі зосередити свою увагу на інших, екологічно безпечних формах виробництва електроенергії.

ІА "Вголос": НОВИНИ