Про це у коментарі «Вголосу» розповів виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин. 

«Останнім часом почалися достатньо системні нападки на громадських активістів-викривачів, – розповів Ярослав Юрчишин. Першим серйозним сигналом було впровадження фактично на рівні з чиновниками обов'язкового декларування для антикорупційних активістів. Після цього ми стали свідками побиття екологічних активістів в Одесі. Згодом упродовж трьох тижнів тривали атаки на представників антикорупційного центру в Харкові. Спочатку побили Дмитра Булага, потім – Євгена Лісічкіна. Жодна із цих справ активно не розслідується. З боку спецслужб були спроби тиску на журналіста-розслідувальника Володимира Торбіча з Рівного. Буквально днями побили суддю-викривача з Полтави».

На думку Ярослава Юрчишина, така тенденція є дуже небезпечною. «Ми дуже часто спостерігаємо за спробами політиків представити активістів як іноземних агентів, – додав експерт. Вбачають у їх діяльності чи то «руку Кремля», чи «руку Держдепа». Це неприпустимо. Якщо Україна визначила цивілізований європейський вектор розвитку, то такого ставлення влади до громадських активістів бути не може. Навпаки – мають бути створені якомога вигідніші умови для співпраці між активістами та державною владою, як це є в розвинутих країнах. В Україні, на жаль, така тенденція тільки погіршується. Ми очікуємо, що з наближенням виборів, а особливо у регіонах, такі речі можуть тільки загострюватись».

За словами Ярослава Юрчишина, саме у листопаді зросла кількість випадків тиску на активістів. Зокрема, зафіксовано побиття лікарів, які об'єднались та вирішили викорінити корупцію у своїх лікарнях у кількох містах. «Буквально за останні дні листопада ми зафіксували кілька таких випадків, – додав Ярослав Юрчишин. Тобто можна зробити висновок: що ближче до виборів, то сильніше влада тисне на активістів». 

 

«Вголос»       

ІА "Вголос": НОВИНИ