Громадські організації Львова розпочали створення Громадянського форуму України.

Про це розповіли сьогодні на прес-конференції ініціатори створення форуму шеф-редактор журналу „Ї" Тарас Возняк та директор Лабаторії соціальних досліджень.

Вони пояснили необхідність створення такого Громадянського форуму відсутністю впливу громадян на прийняття рішень владою. „Це фактично створення інституційцних форм впливу громадян на владу", - зазначив Марков.

„Це пошук форм впливу на владу. Це швидше проголошення руху, а не організації", - додав Возняк.

Він пояснив, що створююється сітка громадських організацій по всій Україні. Зокрема, сьогодні аналогічні прес-конференції проводили представники форуму у Києві (в УНІАНІ), Луганську, Херсоні, Чернігові, Харкові, Сумах, Донецьку та інших містах. Сітка не матиме керівника чи групи керівників.

„Це горизонтальна мережа об'єднань громадських організацій та ініціатив", - зазначив Ігор Марков.

Тарас Возняк також зазначив, що Форум створюється з метою пошуку ефективних форм впливу на владу. „І я не знаю чи вони будуть знайдені", - підкреслив він.

Тарас Возняк зазначив, що з деякими організаціями очолюваному ним журналу вдалося ефективно співпрацювати під час виборів. Зокрема, з Харківською правозахисною групою, яка могла швидко і фахово давати юридичну оцінку подіям в державі. Журнал „Ї" перекладав ці заключення на німецьку мову і пересилав в Європу.

Ігор Марков наголосив, що реакція Громадянського форуму на ті чи інші події чи явище у державі повинна виявлтись не лише в їх аналізі, а й конкретних діях. Як приклад він навів вчинок відмоих українських діячів в Україні, які виступили на захист історико-архітектурного середовища Львова.

Ініціатори створення Форуму не взялися прогнозувати коли вдасться віднайти форми впливу на прийнняття рішень владою, але висловили сподівання, що це вдасться зробити до наступних виборів.

Членами форуму можуть бути не лише громадські організації, а й окремі громадяни.

Прес тайм

ІА "Вголос": НОВИНИ