Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила ГО «Громада та ініціатива»

Як відомо, 10 жовтня 2017 року на сесії Львівської обласної ради розглядатимуть питання про передачу об’єктів культурної спадщини у комунальну власність. Відомі діячі культури й мистецтва, громадські активісти вважають, що таке рішення може загрожувати втратою безцінних культурних об'єктів, та закликають депутатів облради не підтримувати таке рішення.

За словами члена комісії з питань культури та історично-культурної спадщини Мирослави Бабінської, в проекті рішення йдеться про оформлення права власності на такі об’єкти культурної спадщини: П’ятничанська вежа, башта Святодухівської церкви, будівлі Олеського, Золочівського, Підгорецького замків, Каплицю Боїмів у Львові. Це питання кілька разів намагалася розглянути профільна комісія обласної ради, яка сьогодні вирішила не підтримувати це рішення.

Як наголошує активіст ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко, рішення, яке пропонують ухвалити депутатам облради, суперечить закону та загрожує втратою пам’яток.

«Ухвалення такого рішення неправомірне, його взагалі не можна виносити на розгляд обласної ради, причому без висловлення позиції держави, адже йдеться про пам’ятки національного значення. Можливо також, що за цією ідеєю ховається намір подальшої приватизації. Адже з комунальної власності, розпорядником якої виступає теперішня обласна рада, перевести ці об’єкти у приватну власність буде справою техніки», - зазначає Віталій Горбатенко.

За словами колишнього директора Львівської національної галереї мистецтв Лариси Разінкової-Возницької, передача об’єктів культурної спадщини в комунальну власність – це не історична помилка, це злочин перед своїм народом.

Борис Возницький

«Відреставровані та відкриті для огляду замки фактично були врятовані з небуття колективом ЛНГМ на чолі з Героєм України Борисом Возницьким, якому вдалося у тяжкі часи взяти під опіку, наповнити їх експонатурою, в основному творами вітчизняного мистецтва, які також у 60-70-их роках звозилися з закритих, понівечених соборів. Замки за рік відвідують понад 300 тис. громадян України та туристів з інших країн. Те, що відбувається з ЛНГМ ім. Бориса Возницького, не вкладається у поняття збереження архітектурних об’єктів та збірок музею», - зазначила Лариса Разінкова-Возницька.

До складу комітету увійшли: Лариса Разінкова-Возницька, колишній директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького; Юрій Шухевич, народний депутат України, Герой України; Любомир Медвідь, академік Національної академії мистецтв України; Микола Шимчук, професор Львівської національної академії мистецтв; Мирослава Бабінська, член комісії з питань культури та історико-культурної спадщини Львівської обласної ради; Віталій Горбатенко, заступник голови ГО «Громада та ініціатива» та ін.

«До складу Громадського комітету також увійшов колишній голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, який, як ви пам’ятаєте, в 2012 році активно долучився до порятунку полотен Альтомонте», - повідомила Лариса Разінкова-Возницька.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ