Представники громадських організацій у галузі кінематографії написали відкритого листа прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману щодо утворення Ради з державної підтримки кінематографії.

Відповідний документ опублікували на сторінці Асоціації кіноіндустрії України у Facebook.

Як зазначено у документі, громадські організації кіногалузі, які представляють широку українську кіноспільноту, висловлюють глибоке занепокоєння щодо затримки створення Кабінетом Міністрів України Ради з державної підтримки кінематографії в Україні.

Метою ухвалення Закону України «Про державну підтримку кінематографії» (2017 рік) було, зокрема, створення цивілізованої, прозорої та фахової системи ухвалення рішень про надання фінансової підтримки з державного бюджету Украни суб’єтам кінематографії в Україні та забезпечення подальшого розвитку нашої галузі кіно в умовах гібридної агресії.

Після ухвалення Кабінетом Міністрів України постанови від 21 березня 2018 року № 195 «Про затвердження Порядку утворення Ради з державної підтримки кінематографії» українська кіноспільнота очікувала якнайшвидшого завершення всіх формальних процедур щодо утворення зазначеної Ради - адже після ухвалення вищезазначеного Закону, будь-яка державна підтримка в сфері кінематографії може бути надана виключно на підставі рішення цієї Ради (зокрема здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для виробництва (створення) документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, надання державної субсидії на виробництво (створення) фільмів (включаючи телевізійні фільми та телевізійні серіали).

Восени 2018 року на відкритому та представницькому всеукраїнському конкурсі представниками кіноспільноти було обрано кандидатури персонального складу Ради з державної підтримки кінематографії, відповідно до вимог Закону.

Міністерством культури України в листопаді 2018 року розроблено та подано до уряду проект розпорядження Кабінету Міністрів України щодо утворення Ради з державної підтримки кінематографії та затвердження її персонального складу.

«Проте, дотепер (станом на 1.03.2019 року) урядом не ухвалено розпорядження про створення цієї Ради, що унеможливлює проведення чергового конкурсного відбору Держкіно на фінансування фільмів (пітчингу). При цьому, в держбюджеті на 2019 рік вже передбачені відповідні кошти на створення українських фільмів - але на цей час використання коштів, призначених для фінансування кінематографії в Україні є фактично неможливим.

Водночас, ми занепокоєні спостерігаючи невмотивовані перешкоди та політизацію ситуації з утворенням Ради, що в умовах прийдешніх президентських та парламентських виборів може призвести до повного блокування створення значної частки майбутніх українських фільмів.

Варто згадати, що зйомки кінострічок - це тривалий і водночас кропіткий процес, в якому кожен день на рахунку. Якщо у найближчий час персональний склад Ради з питань кінематографії не буде затверджено, то кіногалузь втратить не лише темпи розвитку та продукування національних фільмів, але й реноме надійного партнера перед зарубіжними партнерами-копродюсерами.

Зважаючи на критичну ситуацію, що складається, та неможливість для творчих колективів обґрунтовано планувати виробництво наступних проектів, в тому числі за копродукцією з іншими країнами:

Звертаємось до Вас, шановний Володимире Борисовичу, з проханням забезпечити вже на найближчому засіданні КМУ ухвалення розпорядження Кабінету Міністрів України про утворення Ради з державної підтримки кінематографії та затвердження її персонального складу, обраного представниками кіногалузі України на відкритому та публічному конкурсі», - зазначено у документі.

ІА "Вголос": НОВИНИ