Про це розповів керівник проекту «Відкритий бюджет міста» Роман Кошовий сьогодні на прес-конференції.

За його словами, на порталі mycity.lviv.ua була зареєстрована місцева ініціатива провести громадське обговорення бюджету розвитку Львова на 2016 рік. Вона набрала понад 50 голосів підтримки, відтак ЛГО «Комітет виборців України» публічно вирішив звернутися до Львівської міськради, аби провести таке обговорення. Роман Кошовий додає, що бюджетний процес є безперервний, адже в цей фінансовий документ вносяться зміни впродовж року, тому громадськість має бути також залучена до цього процесу. «Ми б хотіли привернути увагу громадськості до бюджетного процесу. Пояснити людям, що  постійно можна моніторити і контролювати витрату коштів. Хочемо демократизувати сам процес», – пояснює він. При тому, що згідно з моніторингом КВУ у минулорічному бюджеті Львова з 582 позицій, на які були передбачені кошти, до 324 були внесені зміни, причому ледь не в останній місяць.

Роман Кошовий також відзначив, що торік процес прийняття бюджету був більш прозорим. Цьогоріч самі депутати проголосували за нього, не бачачи остаточних цифр.

« Коли ми отримали бюджет розвитку у таблицях, то побачили, що є велика частина коштів, які є латентними, прихованими чи незрозумілими для пересічного мешканця, на що вони будуть витрачені. Велика частина зарезервованих витрат також викликає певні питання. Наприклад, більше 600 млн коштів зарезервованих на поповнення статутних фондів ЛКП. Ми б хотіли, щоб громаді пояснили, куди підуть ці кошти», – додав Роман Кошовий.

Зі свого боку КВУ ініціюватиме запровадження, так званого «бюджету участі», за яким, наприклад, 1% від усіх доходів витрачається на підтримку громадських ініціатив.

ІА "Вголос": НОВИНИ