Громадський Форум Львова вимагає порушити кримінальну справу за фактом руйнування пам'яток в цетрі міста.

Про це джеться у резолюції засідання секції із збереження історико-архітектурної спадщини Громадського Форуму Львова щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт на будинках площі Ринок, прийнятій вчора.

В результаті огляду форум встановвив: роботи, окрім будинків Північної сторони розпочалися на будинках Західної сторони. Особливе занепокоєння викликають роботи на унікальній пам'ятці - кам'яниці Бачевських (пл. Ринок, 31); роботи на будинках площі Ринок проводяться без погодженої у встановленому порядку проектної документації, а саме, відсутнє планове та реставраційне завдання, попередні роботи, заключення хіміків-технологів щодо стану вистрою фасаду, їх рекомендації щодо використання матеріалів для виконання робіт, відсутні погодження та дозволи на початок ведення робіт Державної служби охорони культурної спадщини; роботи проводяться без відповідного графіка ведення робіт, який зобов'язує технологія виконання опорядження фасаду; роботи виконують ВАТ «Галич», «Галрембуд», ПП «СЦ-Сервіс Центр Стрий»(ПП Могильний), які мають низьку кваліфікацію, що підтверджується виконаними роботами на вже закінчених об'єктах. Некваліфіковані робітники з Львівських комунальних підприємств проводять ремонт дерев'яних дверей, стін та склепінь брам, що приводить до їх пошкодження; використовуються будівельні матеріали та технології, які не можна застосовувати для реставрації пам'яток (цемент та акрилові фарби на білокам'яних порталах, зняття старої фарби з брам паяльними лампами тощо); не ведеться авторський нагляд; частина робіт виконуються за усними вказівками керівників міських структур (Голови Галицької райадміністрації, заступника міського голови, начальників ЛКП); управління охорони історичного середовище погодило ведення робіт таким способом, не контролює їх виконання належним чином та не зупиняє роботи навіть у випадках нанесення шкоди пам'яткам.

Через це представники форуму зробили такий висновок: „Факти порушень перейшли критичну межу, пам'яткам щоденно наноситься непоправима шкода, управління охорони історичного середовища не реагує, ситуація вийшла з-під контролю, що несе загрозу втрати цінних пам'яток національного значення".

ГФЛ звернувся до міського голови Львова з вимогою зупинити роботи і звільнити начальника управління охорони історичного середовища., до прокуратури Львівської області з вимогою порушити кримінальну справу за фактом руйнування пам'яток.

У випадку продовження робіт ГФЛ звернеться в Міністерство культури, в Державну службу охорони культурної спадщини, Національну комісію в справах ЮНЕСКО в Україні, Міністерство будівництва, архітектури та комунального господарства, штаб-квартиру ЮНЕСКО з відповідним поданням.

Прес тайм

ІА "Вголос": НОВИНИ